Az élelmiszerekre érvényes hatósági árstopok kiterjesztéséről két hete először Orbán Viktor beszélt.
Akkor azt mondta a miszterelnök, hogy "a következő hetekben folyamatosan döntünk arról, hogy egy-egy központilag árszabályozott terméket, illetve ezeknek a listáját újabbakkal bővítsük".
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában további részleteket is elárult. Mint fogalmazott, napokon belül dönthet a kormány újabb termékek árstopjáról, és az is kiderült, hogy azok a termékek kaphatnak árstopot, amelyeknél az élelmiszereknél most átlagos 40 százalék fölötti infláció állt be, és előállíthatók belföldön.
A miniszter definíciójának jó néhány termékkör megfelel, ilyen például:
- a kenyér (76,2 százalék),
- a sajt (68,0 százalék),
- a vaj (66,3 százalék),
- a margarin (61,2 százalék),
- a száraztészta (60,2 százalék),
- a tojás (53,7 százalék),
- a péksütemények (48,1 százalék),
- a marhahús (46,6 százalék),
- a baromfihús (42,9 százalék),
- a tej (42,1 százalék),
- a száraz hüvelyesek (40,9 százalék).
Ezek legnagyobb része előállítható vagy előállítható lenne itthon. A vg.hu szerint még idesorolható a burgonya, amelynek az ára szeptemberben 39 százalékkal nőtt, de az áremelkedési ütem októberre elérhette a 40 százalékot.
A Pénzcentrum számítása szerint viszont a következő termékek lehetnek árstoposok:
- a trappista sajt
- többféle liszt (nem csak a búzafinomliszt)
- kenyérfélék
- az összes tejtermék
- a csirke
- zöldségek (káposzta, burgonya)
- a tojás
- tojásos tészták