Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szalai Ádám bejelentette visszavonulását

Infostart
2022. szeptember 21. 15:34
Az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés után már nem lesz válogatott a Basel 34 éves csatára.

A magyar labdarúgó-válogatott szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be visszavonulását a csapatkapitány, Szalai Ádám.

A Nemzetek Ligájában pénteken (Németországban) és jövő hétfőn (Olaszország ellen) pályára lépő csapat vezére elmondta, kicsit

fájlalja, hogy a sajtó egy része már délelőtt "visszavonultatta", ezt kicsit tiszteletlennek is tartja.

"Egyetlenegy dologért ülök még itt, a szurkolóink, ők a legfontosabbak. Megerősítem a hírt, az olasz mérkőzés után befejezem válogatott pályafutásomat. Ez nem egy hirtelen dolog, megfontolt, átgondolt."

A legnagyobb álma volt a válogatottság, hálás azért, hogy két Eb-n szerepelhetett, külön óriási élmény számára, hogy csapatkapitány is lehetett.

"A kritikák mind nagyon segítettek abban, hogy felnőtt emberré, igazi személyiséggé váljak.

Köszönet illeti az MLSZ-t is, köszönet az összes szövetségi kapitánynak és az összes válogatott társnak, akivel együtt játszhattam, és természetesen a szurkolóknak is köszönet jár, nélkülük nem funkcionálna így a csapat, ahogy funkcionál. Annyira kijött az összefogás, a hazaszeretet, hogy az egyedülálló az egész világon. Nagyon remélem, hogy a válogatott ezen az úton megy tovább. Remélem, hogy a sajtótájékoztató után már a két mérkőzés lesz a fókuszban" - foglalta össze gondolatait.

Szeretné, ha nem forgatnák ki a szavait a jövőben, és mostantól mindenki a mérkőzésekre koncentrálna.

A 34 éves Szalai Ádám - a svájci FC Basel csatára - eddig 84-szer öltötte magára a címeres mezt, ezeken 25 alkalommal volt eredményes, 2009-ben egy Izrael elleni mérkőzésen debütált, hat szövetségi kapitány alatt "szolgált". Két Európa-bajnokságon is részt vett, mindkettőről van gólja. A magyar góllövő-örökranglista 17. helyén áll.

Kérdések:

- Ki lesz a csapatkapitány?

Marco Rossi: - Ez a következő két mérkőzés kérdése lesz majd. Jó lenne megmaradni a Nemzetek Ligája A divíziójában. Van már elgondolásom, hogy ki lehetne az a személy, de demokratikus vagyok, támogatniuk kell az utódot, aztán én döntök.

- Miként tudta meg Szalai Ádám döntését?

Marco Rossi: - Hétfőn Szalai Ádám közölte a csapattársakkal, nekem Cosimo Inguscio pályaedző jelezte korábban, egy hónapja, hogy ez az ő döntése, de hivatalosan most közölte. Egy hónapja tehát kereshetjük az utódját. Nem egyszerű.

- Szalai Ádám Németország és Olaszország ellen még milyen szerepre számíthat?

Marco Rossi: - Minden tőlünk telhetőt megteszünk, ahogy a múltban is. Ha megfelelő alázat van bennünk, lehet valamennyi esélyünk ezen a két találkozón, amelyen Szalai Ádám teljes értékű szereplő lesz, a csapatkapitányi szerepet a legnagyobb odaadással kezelte és most is így van. Mindenki nevében mondhatom, hogy azt kívánjuk neki, hogy elégedetten vehessen búcsút, a legmegfelelőbb az lenne, ha győznénk, és Szalai Ádám betalálna.

- Szerepet kaphat-e Szalai Ádám a válogatott stábjában később?

Marco Rossi: - Ő most még a Basel játékosa. Ha ott is befejezi, ami engem illet, nyitott vagyok minden lehetséges forgatókönyvre.