Nyitókép: Jonathan Kitchen/Getty Images

Elemzők a friss GDP-adatról: messze a V4-es társak előtt Magyarország

Infostart
2022. augusztus 17. 11:25
A Takarékbank elemzői szerint hazai GDP növekedése mind éves, mind negyedéves alapon jócskán túlteljesítette a régió országainak növekedését.

A szakértők úgy látják, hogy a lengyel GDP jócskán alulmúlta a várakozásokat. A V4-országok legnagyobb gazdaságának bővülése 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest, míg éves alapon 5,3 százalékkal, szezonálisan kiigazítva 4,5 százalékkal lett nagyobb.

A cseh GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt negyedéves, 3,6 százalékkal éves alapon. A szlovák GDP pedig 0,4 százalékkal nőtt negyedéves, és mindössze 1,6 százalékkal éves alapon.

A cseh és a szlovák gazdaság növekedését visszafogta a járműgyártást sújtó chip és más alkatrészek hiánya, amit a hazai gazdasággal ellentétben más ágazatok nem tudtak ellensúlyozni. A cseh és a szlovák gazdaság teljesítménye minimális mértékben még a járvány előtti szinttől is elmarad.

A KSH adatai szerint, éves összevetésben 6,5 százalékos a GDP bővülése Magyarországon. Míg negyedéves alapon 1,1 százalékos növekedés mutatkozik.