Nyitókép: Photographer and videographer fr/Getty Images

Társasházak - Égető kérdések az új rezsiszabályok miatt

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2022. július 15. 14:53
Egyelőre nem ismert, miként vonatkoznak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos új szabályok a társasházakra – közölte a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke. Bék Ágnes szerint nem világos például, hogy a bérlők igénybe vehetik-e a kedvezményeket, vagy hogy házközponti fűtés esetén miként állapítják meg, melyik háztartás lépte át az átlagfogyasztást.

Bér Ágnes nagyon problémásnak tartja, hogy a rezsicsökkentéses bejelentésben semmilyen információ nem hangzott el a társasházakra, illetve a házközponti fűtésre vonatkozóan, leszámítva azt, hogy a távfűtés esetében nem lesz változás.

Mint hangsúlyozta, ha a házközponti fűtés más elbírálás alá fog esni, a közös képviselők komoly gondban leszek, hiszen a jelenlegi elszámolási rendszerekben szétosztják a fűtéssel kapcsolatban felmerülő költségeket, viszont nem mindenhol vannak mérőeszközzel ellátva a radiátorok, így nem megállapítható, hogy ki mennyi hőt használ a közösből. Ebből a szempontból tehát többletinformációra lenne szükségük – emelte ki a TTOE elnöke.

Bék Ágnes egyetértett azzal, hogy az áramfogyasztás esetében is hasonló a probléma, hiszen azoknál a társasházaknál, ahol például lift vagy a meleg vizet keringető központi szivattyú van, ott nyilván magasabb lesz az átlagfogyasztásnál a közös villanyfogyasztás. De erre vonatkozóan sem kaptak semmilyen támpontot – jegyezte meg.

Megemlíthető az is, hogy az elektromos autók elszaporodásával bizony teremgarázsokban áramvételezési helyeket alakítottak ki a társasházak, de az sem ismert, hogy ezenek hogyan lesz a jövőbeni elszámolása.

Az sem tisztázott, hogy egy olyan bérlakás esetében, ahol a fogyasztásmérő a tulajdonos nevén van, a bérlő – mondjuk három gyerek esetében – hogyan veheti igénybe a kedvezményt, ha egyáltalán igénybe veheti – mutatott rá Bék Ágnes. Rengeteg a nyitott kérdés, ami többletinformációért kiált.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nincsenek szabályok a társasházakra az új rezsicsökkentésben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást