Nyitókép: Felix Cesare/Getty Images

Nemzetközi Energiaügynökség: Európát vörös riadó fenyegeti

Infostart
2022. július 1. 11:59
Rekordon az európai cseppfolyós gázimport, de ez sem tudja majd télen ellensúlyozni az orosz szállítások kiesését – mondta az IEA igazgatója.

Az Európai Unió júniusban először importált több cseppfolyósított földgázt (LNG) az Egyesült Államokból, mint vezetéken keresztül Oroszországból, mivel Moszkva a hónap elején csökkentette az Európába irányuló szállítást – közölte Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója.

A magyarázat az, hogy a Gazprom június közepén felére csökkentette a gázszállítmányok mennyiségét az Északi Áramlat 1. gázvezetéken keresztül, valamint több mint egy hétre leállította a Török Áramlaton is a tranzitot, ami Magyarország ellátását is visszavágta. Mindkét esetben karbantartási munkálatokra hivatkoznak, de az EU és a vezető hatalmak szerint egyszerűen Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök csak zsarolásra használja a gázszállítmányokat – írja a napi.hu.

Az EU az elmúlt hónapokban rekordmennyiségű amerikai LNG-t importált, bár elemzők szerint ez az import önmagában nem képes helyettesíteni az orosz vezetékes gázt. Valamint egyelőre külső tényezők is segítették ebben a kontinenst: az ázsiai árakhoz képest magasabb európai spotárak vonzották a rugalmas célországgal rendelkező szállítókat. Viszont Ázsiában az igény is alacsonyabb volt, mert több helyen – főleg Kínában – gyárleállások voltak a koronavírus-járvány új fellángolásai miatt.

Csak 2022 áprilisában öt európai országba – Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Lengyelország – olyan sok cseppfolyós földgázt szállított az Egyesült Államok, hogy az az LNG-szállítások export 54,1 százalékát adta.

Az amerikai és más forrásokból származó cseppfolyósított földgáz rekordmennyiségű felvétele ellenére Európának ezen a télen ellátási gondokkal kell szembenéznie, ha nem tesz intézkedéseket az energiatakarékosság érdekében – állítják elemzők és az IEA. Fatih Birol szerint Európát jövő télen "vörös riadó" fenyegeti.