Nyitókép: MTI/NAV

Friss felmérés: csődöt mondott az EU és a WHO dohányzás elleni fellépése

Infostart
2022. június 23. 08:00
A KPMG adatai szerint a jövedéki adó emelése egy szinten túl alkalmatlan a kereslet további visszaszorítására, sőt még az állami bevételek növelését sem szolgálja.

A KPMG napokban megjelent, az Európai Unió feketepiacát vizsgáló tanulmányából kiderül, hogy az EU és a WHO dohányzás visszaszorítására alkalmazott hagyományos eszköztára (adóztatás és tiltás) nem járt sikerrel.

A felmérési adatok súlyos képet festenek Franciaországról, ahol a cigaretta adóztatása az egyik legmagasabb, az egyencsomagolást elsőként vezették be, az elrettentő figyelmeztetések mindenhol ott vannak. A dohánytermékek túlzott áremelése az illegális kereskedelem növekedéshez vezet, és nem befolyásolja érdemben a fogyasztást, Franciaországban a cigarettaárak jelentős emelése az illegális cigarettafogyasztás meredek növekedését okozta, a 2017-es 13 százalékról 2021-re 29 százalékra. Az illegális piac miatt 2021-ben 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevétele volt a francia állami költségvetésnek.

A tanulmány az EU egészére vetítve kiemeli: az illegális cigarettaforgalom több mint 35 milliárd szál, aminek az egyharmada nem ellenőrzött, hamis termék. A kieső 10 milliárd eurónyi forrást észszerű adóztatással beszedhették volna a tagállamok. Más országokban, például Svédországban, ahol a kevésbé káros alternatíváknak nagy hagyományuk van, a cigarettázók száma töredéke az európai átlagnak és a népegészségügyi mutatók is egészen más képet mutatnak.

Az elhibázott eszköz az egészségre ártalmas hatásokat erősíti, pedig ma már vannak más eszközök: az ártalomcsökkentés. A legkárosabb dohány- és nikotintermékek (például a cigaretta) és a füstmentes, potenciálisan kevésbé káros alternatívák közötti nagyobb különbségtétel hatékony módja lehet a közegészségügy javításának, miközben fenntartja az adóbevételeket, amelyek a jelenlegi nehéz körülmények között az állami költségvetés számára nélkülözhetetlenek.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, és a szakértők a különböző dohány- és nikotintermékek adóztatásának józan megközelítését javasolják: a nagyobb kockázatot jelentő termékeket, mint például a cigarettát, arányaiban magasabb, míg a potenciálisan kisebb kockázatot jelentő füstmentes termékeket, mint például az e-cigarettákat és a hevített dohánytermékeket, alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni, és így megfizethetőbbé kellene tenni a kisebb károsanyag-kitettséggel járó alternatívákat a cigarettával szemben. A cigaretta égés nélkül fogyasztható alternatíváinak differenciált adóztatását már minden európai tagállam és az Egyesült Királyság is alkalmazza.