Nyitókép: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images

Az egész régió olajellátását átvenné Lengyelország

Infostart
2022. május 11. 07:52
Az állami energiaipari óriáscég ajánlata látszólag visszhangtalan maradt, de nem kizárt, alapját képezi az uniós tárgyalásoknak.

„A keleti szállítások betiltása esetén az Orlen nemcsak Lengyelország, hanem egész Közép- és Kelet-Európa stabil nyersolajellátását fenn fogja tartani” – közölte a PKN Orlen állami energiaipari óriáscég a PAP lengyel hírügynökséggel még a múlt szerdán, egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az olajembargóra vonatkozó tervét.

A Népszava szerint azt, hogy a lengyel Orlen ajánlata a térség olajellátásáról szerepet játszik-e az uniós stratégiában, nem tudni, az mindenesetre tény: Ursula von der Leyen a budapesti látogatás után Twitteren arról írt, hogy

régiós együttműködés segítheti az embargóval szembeni magyar ellenállás feloldását.

„A vállalat minden forgatókönyvre felkészült" – közölte az Orlen, hozzátéve, hogy az utóbbi négy évben több globális olajtermelővel is felvette a kapcsolatot vagy szorosra fűzte viszonyát, s azóta mintegy száz különböző típusú nyersolajat importált és vett feldolgozásba. A Business Insider Polska hírportálnak adott, szintén múlt szerdai interjúban Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója elmondta, az olajellátás folyamatosságát mindenekelőtt a Saudi Aramcóval januárban aláírt szerződésnek köszönhetően tudják biztosítani, amely a szállítások napi 400 ezer hordóra (évi 20 millió tonnára) történő növelését irányozza elő.

A Népszava megkérdezte az Orlentől, elküldték-e ajánlatukat a magyar kormánynak vagy a Molnak, milyen infrastrukturális beruházásokkal lehetne megvalósítani a térség országaiba irányuló szállításaikat, és tudnak-e róla, hogy javaslatuk az uniós tárgyalások egyik alapját képezné, de mint írják, a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz. Ahogyan a magyar kormány és a Mol részérél sem, akiknél szintén érdeklődtek.