Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az MKB Bank adózott eredménye több mint duplájára nőtt

Infostart / MTI
2021. november 25. 13:54
A járvány ellenére "lenyűgöző pénzügyi és üzleti eredményeket" ért el a pénzintézet - értékelt Ginzer Ildikó vezérigazgató-helyettes.

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a harmadik negyedévben 17,4 milliárd forint, az első háromnegyed évben 58 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 15,5 milliárd forinttal, illetve 22,7 milliárd forinttal - közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapjára felkerült gyorsjelentésében csütörtökön.

A második negyedévhez képest az eredmény 5,7 milliárd forinttal volt magasabb július-szeptemberben.

A harmadik negyedévi eredmény alakulását a jelentés szerint meghatározta az erős hitelkereslet, a bővülő ügyfélportfolió, a stabil jövedelmezőség és az emelkedő hozamkörnyezet.

Ginzer Ildikó, a bank üzleti és általános vezérigazgató-helyettese telefonos konferencián elmondta:

az első két negyedévi erős kezdet után a pénzintézet a harmadik negyedévben is folytatta a lendületes növekedést és a járvány ellenére "lenyűgöző pénzügyi és üzleti eredményeket" ért el.

A negyedik negyedévben a kockázatokat és a költségeket továbbra is kontroll alatt tartják, továbbá folytatják a tőkefelhalmozást - ígérte. (A pénzintézet saját tőkéje a harmadik negyedévben 244,3 milliárd forintra nőtt a második negyedév végi 235,3 milliárd forintról.)

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Bankholding tervei szerint jövőre március 31-én egyesül a bankcsoport két tagbankja, a Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt., 2023 második negyedévében pedig csatlakozik az egyesült bankhoz a Takarék Csoport is.

A pénzintézet költségei az integrációs feladatokkal is összefüggésben kismértékben emelkedtek, a költség-bevételi arány azonban látványos javulást mutatott és az egy évvel korábbi 54,9 százalékkal szemben elérte a 37,5 százalékot..

A jelentés alapján a csoport működési költsége 12,8 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedévben, ami 2,8 milliárd forintos, 27 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A bank mérlegfőösszege 3100 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben, ami az előző negyedévhez képest 3,6 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 31 százalékos növekedést jelent.

A hitelállomány a harmadik negyedévben 5,7 százalékkal növekedett az előző negyedévhez viszonyítva és elérte az 1204 milliárd forintot, miközben a betétállomány - tíz százalék feletti bővülés mellett 2031 milliárd forintra nőtt, és így meghaladta a 2020. év végi csúcsértéket - olvasható a jelentésben.

A lakossági hitelek 9,8 százalékkal, a vállalati hitelek 20,3 százalékkal nőttek éves alapon a harmadik negyedévben. A vállalati ügyfelek érdeklődésének fókuszába a Széchenyi termékek kerültek: a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO!. Lakossági vonalon tavalyhoz képest jelentősen bővült a fedezett hitelek folyósítása, továbbá érezhető az érdeklődés az új Zöld Otthon Hitel iránt.

A csoport lízing állománya 199,2 milliárd forintot tett ki az első háromnegyed év végén; az állomány 4,5 százalékkal, 8,6 milliárd forinttal nőtt kilenc hónap alatt.