Nyitókép: 97/Getty Images

Elképzelhető, hogy nem mindenkinek az jut a karácsonyfa alá, amit kinézett

Infostart
2021. november 22. 13:17
A globális chiphiány miatt ugyanis akadozik a szórakoztató elektronikai termékek gyártása.

November végén jellemzően felpörög a kereslet a szórakoztató elektronikai eszközök, köztük a laptopok vagy okostelefonok iránt, idén azonban kérdéses, hogy mindenkinek jut-e ezekből a termékekből. A globális chiphiány miatt ugyanis akadozik a szórakoztató elektronikai termékek gyártása, hiszen a félvezető alkatrészek minden ilyen eszközben megtalálhatóak.

A chiphiány a koronavírus-járvány hatására alakult ki, mert a gyárak nem tudták követni a gazdaság hirtelen leállását majd újraindulását, ami áremelkedést vagy áruhiányt okozhat.

Az egyik műszaki áruházlánc vezetője az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, az ünnepek előtt nem számítanak már fennakadásra, de a chipválság előbb-utóbb a magyar műszaki termékek piacára is begyűrűzik.

„Vannak területek, ahol egyértelműen látszik már, hogy hiány van, illetve, hogy az áremelkedés már megindult. Például a notebookoknál vagy a játékkonzoloknál már egyértelműen érezhető, de egyes mobiltelefonoknál is látható a folyamat” – fogalmazott Várkonyi Balázs, eMAG-Extreme Digital ügyvezető igazgatója. A hiány egyelőre a nagyobb háztartási gépek és a tévék piacára nincs hatással.