Nyitókép: Unsplash.com

Őrült sok hulladékkal jár a kriptovaluta-bányászat

Infostart
2021. október 5. 10:31
Egy kutatás szerint legalább annyival, amennyi egyenértékű Hollandia összes kis informatikai berendezéseiből keletkezett hulladékkal.

Alex de Vries és Christian Stoll szakértők becslése szerint a kriptovaluta bányászai évente 30 700 tonna elektronikus hulladékot termelnek. Ahogy magyarázzák, ez átlagosan 272 gramm hulladékot jelent fejenként. Összehasonlításképpen: egy iPhone13 súlya 173 grammot nyom – idézi az Origo a BBC-t.

Habár a bányászok azzal keresik a pénzüket, hogy újabb és újabb bitcoinokat hoznak létre, ezzel azonban hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak – teszik hozzá.

A bitcoin.org szakportál összegzése szerint új bitcoinok egy „bányászatnak" nevezett, versenyre épülő decentralizált folyamat révén keletkeznek. A bitcoinbányászok feldolgozzák és ellenőrzik a tranzakciókat, és megteremtik a hálózat biztonságát egy speciális hardver használatával, valamint összegyűjtik az új bitcoinokat munkájukért cserébe.

A leginkább aggodalomra okot adó tényező az ezzel a tevékenységgel együtt járó

jelentős mennyiségű áramfogyasztás és az ennek következtében keletkező üvegházhatású gázszennyezés.

Ugyanakkor mivel a bányászathoz használt számítógépek a folyamatos használat miatt hamar elavulnak, és ez rengeteg e-hulladékot is termel. A kutatók becslése szerint a bitcoin-bányászati eszközök átlagos élettartama mindössze 1,29 év.

Ennek eredményeként a keletkező e-hulladék mennyisége egy olyan ország „kis informatikai és távközlési berendezéseinek” hulladékához hasonlítható, mint amilyen a kutatók szerint Hollandia – ez a kategória a mobiltelefonokat, személyi számítógépeket, nyomtatókat és telefonokat foglalja magában.

Mindemellett egyes kutatók figyelmeztetnek: „a bányászati eszközök millióinak gyors körforgása

megzavarhatja a különböző egyéb elektronikus eszközök globális ellátási láncát".

Ez különösen lényeges akkor, amikor a világ chiphiánnyal küzd, egész autógyárakban állítják le a termelést a félvezetők hiánya miatt.

Az e-hulladék problémájának egyik megoldásaként javasolják a bitcoin-tranzakciók ellenőrzési módjának megváltoztatását egy másik, kevésbé számítógép-igényes rendszerre történő átállással.