Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Parragh László: közel kétszámjegyű lehet a GDP-visszaesés

Infostart
2020. október 28. 12:02
Az MKIK elnöke szerint minden hatodik vállalat elbocsátásban gondolkodik, a gyárakban pedig most nagyon kell vigyázni, hogy ne fertőződjenek meg a dolgozók.

A korábban jellemző bérdinemika erőteljes visszaesésére lehet számítani - közölte a Portfoliónak adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Szerinte ez amiatt áll elő, hogy a fogyasztás mérséklődik, a kereslet általánosan csökken mindenütt és mindenben, a járványhatás pedig hosszú távú marad.

Az MKIK friss konjunktúrakutatása alapján a cégek 58 százaléka kereslethiányra panaszkodik, majdnem háromszor annyian aggódnak emiatt, mint a munkaerőhiány vagy a tőkehiány miatt. A kutatásban részt vevők majdnem kétharmada számít elhúzódó negatív hatásokra.

Mint elmondta, sok vállalat gondolkodik most elbocsátásban, egész pontosan minden hatodik, igaz, a cégek háromnegyede e téren kivár.

Megítélése szerint most

nem feltétlenül az új beruházások a helyzet kulcsa, inkább a munkaerő megtartása és megfelelő képzése, ezáltal ugyanis javul a vállalatok termelékenysége.

Parragh László idén közel kétszámjegyű gazdasági visszaeséssel számol.

Szerinte a járványügyi védekezésben az lesz a fő kérdés, hogy az egészségügyi rendszer talpon marad-e, illetve hogy a gyárakban marad-e elég dolgozó egy-egy megbetegedés után, amelynek karanténkövetkezményei lehetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!