Nyitókép: Rosta Tibor

A nyugdíjasok is elmondták a véleményüket az esetleges újabb idősávokról

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2020. szeptember 9. 10:31
Nem támogatnák a vásárlási idősáv visszaállítását a 65 éven felülieknek - mondta az InfoRádiónak a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, Karácsony Mihály. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról ,hogy szükségesnek tartja az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv visszavezetését. A felvetésnek egy megkérdezett nyugdíjasszervezet ugyanakkor nem örült.

Ez a lépés az egyébként is sok magányos nyugdíjast tovább izolálná - mondta az InfoRádiónak a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, Karácsony Mihály. A szociális izoláció a szervezet szerint a társadalomból is negatív visszhangot váltott ki, arról nem is beszélve, hogy ez az elkülönítés rontotta a nyugdíjasok életkörülményeit, és akár egészségi állapotát is negatívan befolyásolhatja.

"Szerintünk ha az egyéb járványvédelmi intézkedéseket betartjuk - a maszkviseléstől a kézfertőtlenítésen át a másfél méteres távolság tartásáig -, akkor

az nem jelent különösebb kockázatot, hogy más korcsoportokkal egy térben vannak az idősek"

- mondta az elnök.

A Merkely Béla által megfogalmazott javaslattal - miszerint minimalizáljuk a fiatalabb és idősebb korosztályok találkozását - kapcsolatos felvetésre ugyancsak a rektor szájmaszk-hordást sürgetve tett kijelentésével reagált, mondván a professzor szerint a maszkviselés és a szociális távolság betartása megfelelő védelmet jelent a cseppfertőzéssel terjedő vírus ellen. Úgy fogalmazott, e szempontból nincs kitüntetett szerepe az élelmiszerboltoknak, ugyanakkora a megfertőződés kockázata a metrón vagy az utcán.

Az elkülönítés negatív hatásai szerinte kézzelfoghatóak, mivel nagyobb eséllyel kapnak egyéb betegséget azok, akiket elszigetelnek és külön tudatosítják bennük a magányt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezt gondolják a nyugdíjas vásárlási idősávról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást