Nyitókép: Beliczay László

Június második felében robbantottak a vásárlók

Infostart
2020. július 3. 15:59
Június második felében élénkült a boltos világ, egy hét alatt faragtak egy nagyot a mínuszokból a vásárlók és így kisebb lett a visszaesés.

Június első felében a kasszaadatok szerint 3,7 százalékkal esett vissza a hagyományos boltok bevétele, de a legfrissebb statisztika szerint június 1-23. között már csak 2,3 százalék a lemaradás az előző évhez képest. Tehát egy hét faragott le a mutatóból 1,4 százaléknyi visszaesést – írja a blokkk.com.

Májushoz képest a júniusi hónapban így már nem romlott a mérleg, a májusihoz képest nem nagyobb, hanem kisebb lett a visszaesés. Az élelmiszeres vásárlások még mínuszban vannak, de a webes vásárlás megint nagyot ugrott.

Az élelmiszerboltokban az árbevétel emelkedett ugyan júniusban 3,2 százalékkal, ez több is a korábban megadott 1,5 százaléknál, de még mindig kisebb a növekmény az 5-6 százalék körüli drágulásnál, így a kiigazítatlan volumenindex mínuszban járt júniusban is.

A netes piac áprilistól májusig hasított, ez már ismert, 50-100 százalék volt a növekedés üteme, feltételezhetően júniusban is a korábbi évek 30 százalékos üteme felett mozgott. Az iparcikkes boltoknál vegyes kép rajzolódik ki, így például a híradástechnikai boltokban 10 százalékkal többet, de például a ruházati boltokban hasonló nagyságrenddel kevesebbet költöttünk júniusban. Az üzemanyagok piaca júniusban 31 százalékkal esett, de olcsóbb is volt a benzin, mint egy éve, így feltehetően literben valahol 10 százalék felett lehet a visszaesés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!