Nyitókép: MTI/Varga György

Turisztikai Ügynökség: ez a szezon hasonlítani sem fog a korábbiakra

Infostart / InfoRádió
2020. május 8. 06:00
Könnyid László szerint a pünkösd jelentheti az olvadás kezdetét, július-augusztusban pedig megmenthető valamennyi a nyárból.

Május 4., a kijárási korlátozások megváltoztatása és a járványügyi védekezés második szakaszának kezdete óta folyamatosan nyitnak ki a vidéki vendéglátóhelyek, a turizmusnak pedig korlátozásokkal, de lassan végre kitavaszodhat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese is a fokozatosságot emelte ki az újraindulással kapcsolatban az InfoRádiónak nyilatkozva.

"A fokozatosság azt jelenti, hogy elsőként kinyithattak a vendéglátóegységek kerthelyiségei, teraszai, ennek sikere van már a hét eleje óta, látható, hogy valamennyi érintett vidéki kávézó, étterem jelentős forgalomról tud beszámolni, a szektor szereplőinek jelentős része újranyitott" - újságolta Könnyid László.

A szállásadóknál a magánszállások fogadhatnak vendégeket, a szállodák azonban inkább a június 1-jére készülnek, a klasszikus nyári szezonnyitásra - mint ismert, ez lesz idén a pünkösdi hosszú hétvége.

"A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központból ugyanezt látjuk, hogy

a belföldi vendégek foglalásai alapvetően júniustól indulnak el, aztán még nagyobb ütemre kapcsolnak, és július-augusztusban látható egy jelentős számú növekedés"

- vázolta Könnyid László.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a minap az InfoRádióban azt mondta, lesz egy egy-két hónapos "nyugodt nyara" Magyarországnak. Erre reagálva a szakember elmondta, a foglalási előrejelzések is éppen ezt mutatják, már mindenki a vizes pihenőhelyeket keresi, de az idei nyári szezon így sem fog hasonlítani a korábbiakra, mert a strandok befogadóképessége alacsonyabb lesz, mint tavaly volt, a védőtávolság tartása miatt. A vendégszámokat és bevételeket illetően a június jelentősebben, a július-augusztus kisebb mértékben, de el fog maradni a tavalyi év azonos hónapjaitól.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az MTÜ a turizmus újraindítását a belföldi utazásokban látja, a turizmus a vidéken fog beindulni, és ezért a kormány is sokat tett a Szép-kártyára tölthető összeg megduplázásával.

"A főváros turizmusa viszont a beutazó turizmustól és így a határok átjárhatóságától függ, ha ez megoldódik, onnantól lesz új időszámítás" - tette hozzá.

A kulcsnap jövő szerda lehet

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón jelezte, hogy a jelenlegi, a turizmust is befolyásoló szabályok május 18-ig biztosan érvényben lesznek, addig is figyeli a kormány, hogy a környező országok milyen lazításokat engednek meg.

A nyári gyerektáborokkal kapcsolatban azt is elmondta, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár feladata, hogy jövő hét szerdáig feltérképezze a lehetőségeket és javaslatot tegyen a továbbiakról. Az ügyben várhatóan döntés is születik a szerdai kormányülésen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Turizmus újraindulása - Könnyid László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást