Nyitókép: MTI/Varga György

Hatalmas a kár az ültetvényeken

Infostart
2020. április 21. 15:54
A több hullámban érkező kora tavaszi fagy elintézte, hogy helyenként csak mutatóba legyen kajszi- és őszibarack.

Az elmúlt napokban is többször előfordult hajnali fagy a somogyi falvakban. Ez nem tett jót a gyümölcsöknek, főleg a kajszi- és őszibarackfákat viselte meg a szokatlanul hideg tavaszi idő - írta a sonline.hu.

A balatonvilágosi ültetvényeken napokon keresztül védekeztek a fagy ellen. Hektáronként a 130-140 gyertya égetésével csaknem egy fokkal tudták a hőmérsékletet emelni az ültetvényen, igaz, hatalmas költség mellett.

Így, hogy hosszabb ideig védekeztünk,

a termés felét sikerült megmentenünk

– mondta a lapnak Borsos Gergely, a Balaton Fruit Kft. kertvezetője. Hozzátette: a napokban náluk nem süllyedt nulla fok alá a hőmérséklet, de az április eleji fagy leszüretelt helyettük. – A fagy az alsó 1-2 méteres sávban károsította leginkább a növényeket, így csak a fa tetejéről tudunk majd kajszibarackot szedni – jegyezte meg a kertvezető.

Egy kaposfüredi termelő arról számolt be a lapnak, hogy az április eleji mínusz öt fok miatt a kajszinál 90 százalékos terméskieséssel számol, a fák virágai megbarnultak, elszáradtak.

Tóth István növényvédelmi szakmérnöktől tudjuk: az idén csak mutatóba lesz kajszibarack, de a korai őszibarack sem úszta meg a fagy hatását. A korai cseresznye és a meggyfák később virágoztak, azok kevéssé károsodtak.