Nyitókép: WDnet Agency

Kétvállon az ingatlanpiac, ehhez kezdenek most a tulajok

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2020. március 26. 09:16
A fél világ otthon ül, alig van ingatlan-adásvétel, kínálat is hiába lenne - újból, használtból egyaránt.

Behúzta a kéziféket az ingatlanpiac, áll az új és a használt lakások értékesítése is - mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlapont vezető elemzője, Valkó Dávid.

"Az biztos, hogy visszaesésre kell készülni a piacon. Még két héttel ezelőtt is azt mondtuk, hogy egy számjegyű növekedés várható, de hihetetlenül gyorsan eszkalálódott a helyzet" - fogalmazott.

Megítélése szerint

egészen nagy visszaesés várható a forgalomban, ez pedig az árakra is hatással lesz, csökkenésre kell számítani.

A folyamatban lévő beruházásoknál a fő gondot szerinte az jelentheti, hogy a külföldi építőmunkások hazamentek, igaz, ezt a hazatérő magyar munkaerő részben pótolhatja.

Az új beruházások átadásában is "döccenés" várható, tovább tolódhatnak a határidők rengeteg lakásprojekteknél, az egyeztetések pedig átkerülnek a virtuális térbe.

Valkó Dávid várakozása szerint azért néhány hónapos, legfeljebb fél éves időszak lesz, utána az ingatlanpiac "kikerül a vízből".

A használt lakások piacán egyébként "azonnal" álltak le a szerződéskötések, hiszen itt jelenlegi, személyes kontaktust igénylő találkozásokról kellene szónak lenni,

de minden kapcsolódó szolgáltató is behúzta a féket, a lakásbemutatások egy részét megpróbálják online felületekre terelni, "a félelem az úr" a személyes találkozásoktól.

A mostani ingatlanpiaci válság a hirtelenségében hasonlít a 2008-as gyors visszaeséshez, most azonban jóval stabilabb gazdasági helyzetbe érkezett a probléma, ezért

a zuhanás sem lesz annyira nagy volumenű

- Valkó Dávid várakozása szerint.

Úgy véli, néhány negyedévig tartó árcsökkenés is lehet a piacon, amit "a tranzakciószám elmaradása" és a túlkínálat egyszerre okoz.

Várható közben a

bérleti díjak mérséklődése

is, ugyanis sokan nem eladással akarják most hasznosítani ingatlanukat, hanem inkább kiadják néhány hónapra - ebben a szegmensben így szintén nagy lesz a kínálat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Behúzta a kéziféket az ingatlanpiac
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást