Nyitókép: Mohai Balázs

Egekben az élelmiszerek ára, és nem tudni, mikor áll meg a drágulás

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2020. január 14. 15:33
Az átlag felett, csaknem 6 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2019-ben, a tartós fogyasztási cikkek ára viszont csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2019 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az éves infláció pedig 3,4 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.

A sertéshús és az abból előállított készítmények ára emelkedett a leginkább: egy év alatt közel 24 százalékkal nőtt, és ez okozta főként az élelmiszerek jelentős drágulását - mondta az InfoRádiónak Quittner Péter, a KSH osztályvezetője. Megemlítette, hogy a feldolgozott hústermékek közül a párizsi-kolbász termékkör ára 13, míg a szalámi-szárazkolbász-sonka termékköré 10 százalékkal növekedett egy év alatt, 2018 decemberéhez képest.

A burgonya és zöldségek, gyümölcsök esetében változatosabban alakultak az indexek. A friss hazai és importált gyümölcsök ára közel 18 százalékkal emelkedett egy év alatt, a burgonya ára pedig 5 százalékkal növekedett, míg a zöldségek ára enyhén, közel 2 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz, 2019 novemberéhez képest vizsgálva az árak alakulását kijelenthető, hogy hasonló trendek érvényesültek.

A sertéshús esetében 7,5 százalékos drágulást mért decemberben a KSH,

ez egyik hónapról a másikra kiugró, a lakosság számára is egyértelműen érzékelhető emelkedés - mondta Quittner Péter.

A feldolgozott hústermékeknél enyhébb, 1-2 százalék közötti áremelkedést regisztrált a KSH. Az ünnepek közeledtével szintén enyhébben, többnyire 2 százalék körül drágult számos alapvető élelmiszer. A tojásnál és a kenyérnél is 2 százalékos áremelkedést tapasztalhattak a fogyasztók a novemberihez képest.

Az élelmiszerekhez képest jóval mérsékeltebb áremelkedést mértek a háztartási energiánál. Egyrészt azért, mert több termékkört ért alatt a statisztika, amelyek egy része hatósági áras. Utóbbi körébe tartozik a távfűtés, az elektromos energia, a vezetékes gáz, ezek ára nem változott 2019-ben, míg az egyéb, mondhatni fűtéshez is használható termékek esetében - mint a szén, a tűzifa, vagy a palackos gáz - éves szinten 2-6 százalék közti áremelkedést lehetett tapasztalni - tette hozzá Quittner Péter.

A ruházkodási és a tartós fogyasztási cikkek érdemben nem járultak hozzá az infláció növekedéséhez: előbbi árai 0,4 százalékkal emelkedtek 2018 decemberéhez képest, míg az utóbbi termékkörnél - ide tartoznak a személygépkocsiktól a bútorokon át a kisebb műszaki, elektronikai cikkek is - mérséklődtek az árak 0,9 százalékkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Quittner Péter, a KSH osztályvezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást