Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Már több millió forintnyi bírságnál jár a téli ellenőrzés

Infostart
2019. december 23. 15:08
December közepéig már több mint másfél tonnányi élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei.

Félidejénél jár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szokásos téli ellenőrzéssorozata. Országszerte 1827 előállító- és forgalmazó helyet ellenőriztek a szakemberek (263 előállítót, 1055 forgalmazót és 509 vendéglátóhelyet),

Figyelmeztetést és bírságot egyaránt 69 alkalommal szabtak ki, utóbbit összesen 5,6 millió forint értékben. Tevékenység korlátozására 29 alkalommal került sor.

A megvizsgált élelmiszer tételek közül 1,6 tonnányi, mintegy 2 millió forint értékű terméket kellett kivonni a forgalomból.

Összesen 9857 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, amelynek 3 százalékát (295 tétel)hívták vissza a forgalomból. Az intézkedésekre elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta, ismeretlen eredet, valamint jelölési hiba miatt került sor. A Nébih kimutatása szerint 2018 azonos időszakához képest kismértékben emelkedett a nyomon követhetőséggel, a minőséggel kapcsolatos kifogások aránya, de többször találkoztak a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat is.

Fogyasztásra alkalmatlannak azonban mindössze 2 tétel bizonyult.

Az akció első felében összesen 9857 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, amelynek 3 százalékát (295 tétel) kellett kivonni a forgalomból, országosan 1,6 tonna mennyiségben.

A szezonális ellenőrzés-sorozat az év végéig folytatódik.