Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Az élet több területéről is száműznék a készpénzt

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. november 12. 06:00
Nyolcpontos készpénzmentesítési javaslatcsomagot dolgozott ki a Magyar Bankszövetség. 2018 végére történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a forgalomban lévő készpénz mennyisége.

2018 végére a készpénzállomány Magyarországon meghaladta a 6100 milliárd forintot, alig 8 év leforgása alatt a 9 százalékos GDP arányos szint 14,9 százalékra növekedett – ismertette Csányi Péter, a Magyar Bankszövetség digitalizációs munkacsoportjának elnöke az InfoRádiónak. Elsősorban a nagyobb, megtakarítási címletek okozták a növekedést, míg a kisebb, tranzakciós címletek stagnáltak: múlt év végi adatok alapján

a készpénzállomány 70 százalékát a tíz- és húszezresek adták.

A rendkívül magas készpénzállomány visszaszorítása érdekében a Magyar Bankszövetség digitalizációs munkacsoportja most egy komplex, nyolcpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg, ami egyaránt célozza a felhasználói, valamint a kibocsátói oldalt is.

  • Legfőképp csökkentenék a készpénzhasználati limiteket, vagyis a vállalkozók közötti jelenlegi 1,5 millió forintos limitet 500 ezer forintra mérsékelnék.
  • Szeretnék, ha biztosítva lenne a kötelező elektronikus fizetés az online pénztárgépeknél, valamint
  • egy olyanfajta korlátozást, ami egy bizonyos kereskedői árbevétel fölött kötelezné a kereskedőt elektronikus fizetés elfogadására.
  • A tranzakciós illeték kivezetését is javasolják, ezzel is ösztönözve a banki csomagárazásoknak az elterjesztését.

A bankszövetség továbbá

javasolja a havi két ingyenes készpénzfelvétel eltörlését, illetve az összeghatár 50 ezer forintra történő csökkentését

a banki költség hatékonyság elősegítése érdekében, amit indirekt az ügyfelek is tapasztalhatnának a jövőben.

A szervezetet üdvözölte a Nemzeti Versenyképességi Tanács azon javaslatát, amelyről Varga Mihály pénzügyminiszter is beszámolt, hogy megvizsgálnák annak a lehetőségét, hogy a jövőben a nyugdíjak bankszámlára érkezzenek, hiszen míg az aktív korosztály 80 százaléka rendelkezik bankszámlával, addig a nyugdíjasok csak 62 százaléka.

A Magyar Bankszövetség elsősorban azt javasolná, hogy az újonnan nyugdíjba vonulók esetében legyen kötelező mód a kifizetés elektronikusan.

Végezetül, miután a készpénzállomány jelentős, mintegy 70 százaléka a tíz- és húszezresekből tevődik össze, ami egy megtakarítási célú készpénzállomány – ismételte meg a szakember –, ezért a Magyar Bankszövetségnek ennek megmozdítására–legalizálására vonatkozóan is lenne egy "óvatos" javaslata, amit megfontolásra szánnak: a korábbi adóamnesztiához és stabilitási számlához hasonlóan 6 hónapos időkereten belül lehetőség nyíljon egy egyszeri 10 százalékos adókulcs mellett 5 millió forint feletti

készpénzvagyon befektetési számlára helyezésével.

Több fejlesztésben is élen járnak a bankok

A bankok léptek be a leghamarabb a digitalizációba, a magyar bankok pedig több fejlesztésben is élen járnak, le is köröznek nyugati bankokat - mondta a Magyar Bankszövetség alelnöke. Jelasity Radován az InfoRádiónak elmondta: ilyen terület az átutalások gyorsasága, bizonyos szolgáltatások mobiltelefonos igénybe vétele (pl. parkolás, autópályamatrica-vásárlás).

"Az előnyünket tovább növeli az azonnali fizetés bevezetése, ami Magyarországon 5 másodperc lesz, szemben az EU-ban most működő 20 másodperccel.

És jön még az QR-kódos fizetés, valamint a »request to pay« rendszer, amikor a szolgáltató küld egy sms üzenetet azzal, hogy az ügyfél hozzájárul-e, hogy egy bizonyos összeget a bank egy bizonyos célra (pl. számlák, díjak befizetésére) levonjon" - mondta Jelasity Radován.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Készpénzmentesítési csomagot dolgozott ki a bankszövetség – Csányi Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A bankszövetség digitális javaslatai – Becsei András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Digitalizációs fejlesztések és babaváró hitel - Jelasity Radován
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást