Nyitókép: Pixabay

Bejön az új fizetési módszer a magyaroknak

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2019. július 28. 08:00
Több százezren lesznek év végére azok, akik bankkártyájukat digitalizálva, mobiltelefonjukkal hajtanak végre érintéses fizetést – mondta az InfoRádióban Lemák Gábor fintech szakértő. Mint mondta, nyár elején ugrott meg azoknak a száma, akik ezt a fizetési formát választják, miután Magyarországon is elérhetővé vált az egyik amerikai óriásvállalat fizetési megoldása.

Magyarországon a mobilparkolással kapcsolódott össze elsőként a mobilfizetés kifejezés, aminek egyébként számos megoldása ismert.

A mobiltechnológia fejlődésével mára már arra is lehetőség nyílt, hogy virtualizáljuk a bankkártyáinkat,

mint a szakértő fogalmazott, virtuális kártyákat költöztessünk be a mobiltelefonunkba.

Azok a készülékek, amelyek rendelkeznek NFC-s (rövid hatótávú rádiófrekvenciás) technológiával, alkalmassá váltak arra, hogy ugyanúgy tudjanak viselkedni, mint egy érintéses bankkártya a POS terminál közelében, magyarázta Lemák Gábor. "Magyarul, hogyha a telefonunkat hozzáérintjük a kasszánál elhelyezett banki terminálhoz, akkor érintéses módon tudunk fizetni azzal" – fogalmazott.

Bár az NFC-s készülékekre nincs pontos statisztika Magyarországon, becslések szerint 2-2,5 millió androidos, microsoftos és IOS-es telefon alkalmas az érintéses mobilfizetésre, vagy legalábbis rendelkezik a technológiával, ismertette a szakértő.

Magyarországon Apple Pay-szolgáltatást három bank kínál, illetve további két alternatív fizetési szolgáltató, Android Pay-t pedig hat-hét hazai pénzintézet. Az egyik nagy hazai bank, amelyik elindította az Apple Pay szolgáltatást, arról számolt be, hogy az indulást követő tíz napon belül 60 ezer bankkártyát regisztráltak, ami Lemák Gábor szerint rendkívül magas szám.

A szakemberek úgy saccolják, hogy idén év végére az Apple Pay-felhasználók tábora, vagyis akik a bankkártyáikat beregisztrálják 200-250 ezer fős lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hasít a megoldás a magyaroknál CD
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást