Nyitókép: MTI/Varga György

Rossz hír az elektromos autók üzemeltetőinek

Infostart
2019. július 1. 07:07
Lapértesülés szerint fizetőssé válik az e-töltés.

A a 22 kW-os, váltóáramú (AC-) töltőkön változatlanul ingyenes a töltési szolgáltatás, az 50 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltőiken és a 43 kW-os AC-villámtöltőkön a jelenlegi tesztidőszakban a díjazás percenként 50 forint - közölte a Népszava kérdésére az NKM Mobilitás Kft-t tulajdonló állami NKM Nemzeti Közművek.

A végleges díjazást a teszt eredménye alapján alakítják majd ki. A cég korábbi közleménye szerint a Mobiliti március-áprilisban még percenként 10 forintos díjjal indította a fizetős szolgáltatás tesztelését - írja a lap.

Eddig 86 nyilvános töltőt telepített országosan az NKM Mobilitás Kft., a töltési pontok száma összesen 177. Az állomások közül 16 úgynevezett 50 kilowattos (kW) villámtöltő. Utóbbiakat az ország főbb útvonalai mellé telepítették. 12 Decathlonnal is szerződtek. Töltés a korábbiaktól eltérően már csak az NKM Mobiliti elnevezésű alkalmazása segítségével, illetve regisztrált ügyfelek részére RFID-azonosítóval indítható.

Az elmúlt években a szintén állami, kifejezetten az e-autózásra alapított e-Mobi Kft. mintegy háromszáz e-töltőt telepített országszerte. Rajtuk kívül aktív a piacon az Elmű-ÉMÁSZ, az E.ON, a Mol, az OMV és a Lukoil. A korábbi ingyenesség ugyanakkor már a múlté - írja a Népszava. A nyilvános, 22 kW-s egységek közül még akad néhány térítésmentes, az utazóknak azonban érdemes felkészülniük a fizetésre.