Nyitókép: Pxhere

Fordulat a lakástakarék-piacon

Infostart
2019. május 10. 14:59
Az állami támogatás tavaly októberi megszüntetése után is lehetnek üzleti lehetőségek egy lakás-takarékpénztár működtetésében, sőt bővítésében.

Az Erste Bank ma bejelentette: megvásárolja az Aegon Lakástakarékpénzár 64 ezer megtakarítási szerződésből álló portfólióját. A magyar lakás-takarékpénztári szektor szereplőinek a száma ezzel négyről háromra csökken, az Erste pedig a Fundamenta és az OTP után új termékekkel tér vissza a piacra - írta a Portfolio.

A portál úgy tudja, hogy több hazai nagybank is komolyan érdeklődött Magyarország legkisebb és legújabb (2014-bem indult) lakáskasszája, az Aegon Lakástakarékpénztár iránt. A társaság már az állami támogatás megszüntetéséről szóló tavaly október 15-ei hír előtt, szeptemberben bejelentette, hogy 2018. október 1-jén megszünteti értékesítési tevékenységét, ami mögött eladási szándék állt.

Május 10-zel újraindította az értékesítést az Erste Lakástakarék

Az Erste Lakástakarék átveszi az Aegon Lakástakarékpénztár portfólióját, amely 64 ezer megtakarítási szerződést, 50 ezer ügyfelet és csaknem 30 milliárd forintos betétállományt jelent.

A tranzakció hatósági jóváhagyáshoz kötött, az érintett ügyfelek adataik átadása előtt 60 nappal kapnak tájékoztatást az őket, illetve szerződéseiket érintő változásokról. (A Portfolio értesülései szerint idén szeretnék zárni a tranzakciót az Ersténél).

A két megmaradt versenytárshoz hasonlóan befizetésarányos kamatbónusszal "helyettesítik" a megszűnt 30%-os állami támogatást: az egyik termékmódozatnál 13. havi bónuszt adnak (ez 8,33%-os befizetésarányos bónuszt jelent), a másiknál évente 5%-ról 10%-ra növekvő kamatbónuszt kínálnak.

Az állami támogatás megszűnése miatt legjobb esetben is csak valamivel több mint 2%-os éves hozamot kínálnak az új termékek - válaszolták kérdésünkre. Alapesetben az Egységesített Betéti Kamatlábmutató (EBKM) a versenytársakhoz hasonlóan 0 és 2 százalék között szóródik.

Ezzel az Erste Lakástakarék szerződésállománya 157 ezerről közel 211 ezerre, ügyfélszáma 115 ezerről közel 165 ezerre emelkedik, betététállománya pedig 92 milliárd forintról 120 milliárd fölé nő, így a szerződött állomány (szerződéses összeg potenciális hitelfelvétellel együtt) 680 milliárd forintról 910 milliárd forintra emelkedik.

A társaság piaci részesedése ezzel 10 százalékról közel 14 százalékra nő a lakástakarékpénztári megtakarítások piacán (hiteleket nem vásárolnak, mert az Aegon Lakástakarék fiatal szereplőként még nem hitelezett).


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az Erste megvette az Aegon LTP-t - Palkó István, a Portfolio vezető elemzője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást