Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György a gazdasági bizottság elé állt

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2019. február 26. 17:11
A világháborút követő újjáépítés időszakában volt utoljára olyan sikeres a magyar gazdaság, mint az elmúlt években - mondta a jegybank elnöke újbóli kinevezése előtt tartott parlamenti bizottsági meghallgatásán. Matolcsy György szerint az elmúlt hat év gazdasági növekedésében fontos szerepe volt a kormány és a jegybank közötti stratégiai szövetségnek.

Magyarország valamennyi makrogazdasági mutatója javult az elmúlt években – kezdte beszámolóját Matolcsy György a Parlamentben, ahol a gazdasági bizottság hallgatta meg, miután Orbán Viktor ismét a jegybank jelenlegi kormányzóját javasolta a köztársasági elnöknek az MNB következő vezetőjének.

A jegybankelnök kiemelte, hogy a központi bank a legszorosabb kapcsolatot tartja fenn az üzleti szektorral, a bankszektorral és a kormánnyal is. Szavai szerint ezen stratégiai szövetségek nélkül nem jöhetett volna létre a fenntartható, belső forrásokra alapozó gazdasági bővülés.

"Az elmúlt száz év gazdaságtörténetét figyelembe véve azért kivételes ez a növekedés és az a növekedési fordulat, ami bekövetkezett Magyarországon 2013 után, mert ez egy egyensúlyőrző növekedés volt" - mondta Matolcsy György.

Kiemelte, hogy

a korábbi elhibázott gazdaságpolitika miatt a jegybank dolgozói létszámának 4 százalékát menesztették.

Aláhúzta, hogy igencsak bevált intézkedésnek bizonyult a pénzpiaci felügyelet jegybanki integrációja, mellyel néhány hónap alatt ki tudták szűrni a 2013-as brókerbotrány visszaéléseinek elkövetőit. A bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik a beszámoló után szót adott a tagoknak, így Bangóné Borbély Ildikó, a testület szocialista tagja arra volt kíváncsi, hogy ha a gazdaságpolitika alakítói szerint fontos az öngondoskodás akkor hogyan lehet, hogy Matolcsy György milliós fizetése ellenére sem rendelkezik megtakarítással. Mellár Tamás alelnök, a Párbeszéd képviselője pedig a gyenge innovációs és versenyképességi eredmények mellett a korrupció magas szintjére hívta fel a figyelmet, és azt kérdezte, ha bevált a felügyeleti rendszer, miért adódhattak likviditási problémái az egyik banknak.

"Vajon mit állapított meg a Magyar Nemzeti Bank mint felügyeleti szerv a Növekedési Hitelbank-ügyi vizsgálattal kapcsolatban? Hogyan kerülhetett ez a bank mégis csődközeli helyzetbe? Vajon érez-e Matolcsy György felelősséget ezen bank gazdálkodásával kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy az unokatestvére irányítja ezt a bankot?" - kérdezte Mellár Tamás.

A jegybank elnöke válaszában hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben az MNB 2400 milliárd forinttal járult hozzá az államadósság szintjének csökkentéséhez. A jegybanki felügyeletről közölte, csak egyetlen elv érvényesülhet:

"Növekedési Hitelbank: sem az alapításkor, sem a működés során, sem most, semmilyen köze nincs hozzá a jegybanki vezetésnek, így a jegybank elnökének sem egy bank, ez esetben egy kis bank működéséhez.

Egyetlen szempont van szem előtt, ez pedig az, hogy egyenlő mércével mérjünk, és a betétesek pénze biztonságban legyen."

A jegybank kormányzója végül a megtakarításait firtató kérdésre úgy reagált: örömteli, hogy a bizottság nem talált eladósodottságra utaló jeleket vagyoni helyzetében. Arról pedig senkinek nem kell beszámolnia, mire költi a jövedelmét.

A bizottság végül 10 igen és 5 ellenszavazattal alkalmasnak ítélték a további munkára,

de Matolcsy Györgynek még a Parlamentben esküt kell tennie következő ciklusa megkezdése előtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazdasági bizottság - Matolcsy György meghallgatása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást