Nyitókép: Pixabay.com

Miskolcon és Debrecenben annyi a munkanélküli, mint három nyugati megyében

Infostart
2019. január 29. 10:17
Felborult a Magyarország-térkép, legalábbis ami a munkanélküliségi adatokat illeti. A nyugati határ mentén elvétve találni álláskeresőt, az észak-keleti végeken viszont továbbra sem túl rózsás a helyzet.

December végén 241 898 álláskereső volt Magyarországon. A Napi.hu megrajzolta az álláskeresők területi megoszlási térképeit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján.

Elöljáróban a cikk megállapítja, hárommal kevesebb a munkanélküli-mentes település (52), mint egy évvel korábban - a hosszabb távú tendencia ennél jóval biztatóbb -, de nőtt azon települések száma, ahol 20 százalékos a munkanélküliség (42).

A részletes adatokból kiderül,

a Zala megyei Iborfián összesen 6 munkaképes korú ember él, de a borsodi Debrétén is csak 12, közülük mindenkinek van munkája.

A legnagyobb olyan település, ahol mindenki dolgozik: a 443 lakosú Püski Győr-Moson-Sopron megyéből.

A legrosszabb helyzet

A 20 százalék fölötti munkanélküliséget mutató települések közül Csenyéte teljesít a legrosszabbul - 36,81 százalékkal -, de már csak hat olyan település van idehaza, ahol 30 százaléknál is rosszabb az adat. A legtöbb, 20 százalék feletti mutatóval rendelkező település Baranyában és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, Somogy és Nógrád megyében sem rózsás a helyzet.

A körülbelül 242 ezer munkanélküli közül 34 ezren borsodiak, csaknem 28 ezren szabolcsiak és 21 ezren hajdúságiak.

Hogy a térkép mennyire "elbillent", jól mutatja, hogy a Kisalföldön összesen 3017 álláskereső volt tavaly év végén, ez 0,98 százalékos adat - és csak Debrecenben kétszer annyi munkanélküli volt, mint egész Győr-Moson-Sopron megyében. Továbbá:

Miskolcon és Debrecenben összeadva körülbelül annyi a munkanélküli, mint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében együttvéve.

A megyei jogú városokban egyébként alacsonyabb a százalékos érték, mint az országos átlag.

Budapesten 1,3 százalékos a munkanélküliség, a megyei jogú városok közül csak Sopron, Érd és Győr teljesít jobban.

A fővárosi kerületek közül Zuglóban a legnagyobb a munkanélküliség,

az itt élők közül 1,83 százaléknyian keresnek munkát. Az V. kerületben mindössze 114 álláskereső van (0,65 százalék).