Nyitókép: kamaraonline.hu

Kiszámolta a kormány, hányan hiányoznak a munkaerőpiacról

Infostart
2018. november 29. 11:46
A kormány számításai szerint 150-200 ezernél nem hiányzik több ember a piacról - derül ki egy parlamenti dokumentumból.

Az elmúlt időszakban a munkaerőpiac legfőbb problémájává az egyre fokozódó munkaerőhiány lett, melynek mérséklésére több kormányzati intézkedés is irányult. Ezek hatásairól készült egy tájékoztató anyag a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának, amelyet az mfor.hu ismertetett.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a második negyedévben 62 ezer üres munkapozíciót regisztráltak, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felmérése szerint a cégek harmada jelezte, hogy van fél évnél régebben betöltetlen pozíciója. Ez a 62 ezer üres állás azonban csak a gazdaság egy részét fedi le, hiszen a 4 főnél nagyobb cégek adatait összesíti, a mintegy 600 ezer ennél kisebb cég esetében viszont csak becsülni lehet.

"Óvatos becslést alkalmazva, azt felételezhetjük, hogy

jelenlegi ismereteink szerint 150-200 ezernél nincs nagyobb létszámigénye a gazdaságnak.

(A sajtóban megjelenő több százezres létszámigények nem megalapozottak.)" - áll a dokumentumban.

Az adminisztratív nyilvántartás alapján a munkaerő-kínálat (regisztrált álláskeresők és közfoglalkoztatásban lévők együtt 390 ezer fő) nyolcszorosa a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál bejelentett munkaerő-igényeknek (49 ezer). Ebből a kormány azt a következtetést vonja le, hogy "a munkaerő-hiányt jellemzően sokkal inkább minőségi, mint mennyiségi tényezők okozzák."