Nyitókép: Pexels

Tovább nőhet a kőolaj világpiaci ára

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. július 7. 20:00
Tovább nőhet a kőolaj világpiaci ára a bizonytalan iráni és venezuelai politikai helyzet miatt – mondta Majoros András, a Portfolio elemzője. Az előrejelzések 85-100 dollár között mozognak a következő fél évre, de van olyan OPEC-tagállam, amely szerint hamarosan megközelítheti a 150 dollárt is a nyersanyag ára.

A szakértő szerint nagyon összetett helyzet uralkodik jelenleg az olajpiacon. 2016-ban úgy döntöttek az kőolajjal rendelkező országok, hogy a csökkenő olajárak miatt visszafogják a kitermelésüket. A 2010-es évek közepén ugyanis a kínálati többlet miatt zuhanni kezdett a nyersanyag ára – emlékeztetett Majoros András.

Az Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a hozzájuk csatlakozó államok húzása eredményesnek bizonyult, májusban 80 dollár körül volt az olaj árfolyama, ami három és fél éves csúcsnak tekinthető. Ez az összeg megfelel a kőolajkitermelők által megcélzott szintnek.

Közben olyan fejlemények is történtek a kőolaj világpiacán, melyekkel az OPEC akkor nem számolhatott.

Venezuelában – a világ egyik legnagyobb kőolajtartalékkal rendelkező országában – a kaotikus állapotok és a krónikus befektetési hiány következtében folyamatosan csökken a kőolajkitermelés. Donald Trump amerikai elnök atomalkuból történő kilépése pedig az iráni olajexportot vetette vissza.

A közel-keleti ország kitermelése napi 2,5 millió hordó, ami önmagában meghaladja az OPEC által annak idején meghatározott csökkentés mértékét. Ha ez a mennyiség kiesne globális kínálatból, radikálisan tovább emelkedne az olaj ára.

További részletek az InfoRádió EnergiaVilág című magazinjában, hétfő este nyolc órától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tovább nőhet a kőolaj világpiaci ára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást