Nyitókép: Kovács Tamás

Veszélyes szinten a forint

Infostart
2018. június 15. 19:10
A csütörtöki jelentős gyengülés után péntek napközben sem tudott talpra állni a forint az euróval szemben: a 323-as szint közelében zajlott a kereskedés, sőt elérte a hároméves csúcsnak számító 323,9 forintot is, míg végül este 322,4-re erősödött a magyar fizetőeszköz.

Három éve nem volt annyira gyenge a forint, mint ma, amikor 323,9 forintba került egy euró.

A Raiffeisen Bank elemzése szerint a forint gyengülő trendben mozog, és a technikai mutatók szerint is fennmaradhat ez a trend, vagyis a korábbi történelmi magasságba erősödhet a forint - írta a Portfolio. Az elemzés szerint a 322-es és a 321-es szintek jelentenek támaszt, vagyis ezeket kellene első körben leküzdenie a forintnak, ha az erősödés irányába mozdulna el.

Az amúgy is gyenge forint kapcsán a hét elején Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádióban azt mondta: óriási euróárfolyamok vannak, gyakran a 320 forintot is túllépik, de ezzel kapcsolatban az MNB-nek nincs teendője.

Varga Mihály is arról beszélt, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, ezért nem aggódik a forint utóbbi időszakban látott gyengülése miatt, a forint stabilizálódni fog.

A Commerzbank elemzői szeirnt Magyarország sérülékenységi pontja a külső adóssága lehet és az infláció esetleges felgyorsulása. Ha fennmarad a gyengülő trend, akkor az MNB-nek is lépnie kell.

Az MNB egy szigorodó környezetben tart ki a laza monetáris politika mellett: az utóbbi időben kamatot emelt az Egyesült Államokban a FED, tíz év után ugyanezt tette a brit jegybank, és csütörtökön az Európai Központi Bank is bejelentette, hogy véget vet a gazdaságélénkítési programnak és kivezeti havi 30 milliárd eurós kötvényvásárlási programját.