Ezért drágul a sertéshús

Infostart
2017. október 17. 16:33
Lassan és fokozatosan drágulhatnak a sertéshús készítmények, mert az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a feldolgozók költsége – mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke.

Az elmúlt két és fél évben jelentősen nőtt az élősertés ára. Az ezzel járó többletköltséget a húsiparnak nem sikerült áttolnia a kiskereskedelem felé, tehát nem mutatkozik meg az átadási és a fogyasztói árakon – mondta a szövetség elnöke. Bár nőtt a tőkehúsok drágultak, ez távolról sem tartalmazza azt az összeget, amivel a húsfeldolgozók terhe nőtt – tette hozzá.

További körülmény, hogy

az ágazat súlyos munkaerő-problémákkal küzd,

így a munkaerő megtartásához jelentős béremelési lépéseket kellett tenni az utóbbi időszakban.

Mindezek mellett az új szabályok is megnehezítik a helyzetet, ugyanis az módosított élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó normái olyan összetételbeli kötelezettségeket írnak elő, melyek még tovább növelik a költségeket.

Az elnök szerint

lassú és folyamatos árnövekedéssel kell számolni

mindaddig, amíg ezek a költségek nem épülnek be az árba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Drágulhat a sertéshús
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást