Drágábbak lettek az élelmiszerek

Infostart
2016. szeptember 12. 06:01
Megugrottak augusztusban az alapvető élelmiszerek árai, a többi között a tej és tejtermékek, a cukor és a növényi olajoké, míg a gabonaárak tovább csökkentek, a húsárak pedig stagnálnak – áll a FAO legfrissebb jelentésében. Itthon is hasonlóak a trendek a mezőgazdasági árak esetében - kommentálta a jelentést a Takarékbank Agrárközpontjának vezető szakértője. Fórián Zoltán szerint a tejtermelők és az állattenyésztők örülhetnek a hírnek, a gabonatermesztők pedig aggódhatnak.

A gabonaárak csökkentek, elkezdett viszont emelkedni a tej és tejtermékek, a cukor, a növényi olajok ára, a húsféléké pedig stagnált – derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentéséből. Az árindex így összességében 1,9 százalékkal 165,6 pontra, tizenöt havi csúcsra nőtt az előző havi 162,5 pontról.

A jelentés szerint augusztusban a szemes terményeket kivéve drágult az összes alapvető élelmiszer-alapanyag. Különösen a sajt és a pálmaolaj ára emelkedett, a búza, kukorica és rizs ára viszont csökkent az optimistább termelési kilátásoknak köszönhetően.

A Takarékbank Agrárközpontjának vezető szakértője kiemelte: szinte ugyanezeket a folyamatokat lehet látni Magyarországon.

A gabonaárak alacsonyak a hazai piacon, mivel óriási a készletek, évről évre emelkednek. Fontos üzenet a termelőknek: aki ilyen alacsony árviszonyok mellett nem tud megfelelő hatékonyságot és jövedelmezőséget elérni, annak ideje elgondolkodnia azon, hogy szabad-e tömegcikket előállítania, vagy helyette egy réspiaci terménnyel jobban járna – fejtette ki Fórián Zoltán.

A magyar termelők is érzik, hogy a tej és tejtermékek is drágulnak, és a sertéshús árában is érezhető az emelkedés. A növényi olajok drágulása biztatás a magyar termelőknek, akik most kezdik el betakarítani a napraforgót – közölte a vezető szakértő.

Fórián Zoltán arra számít, hogy az ősszel kisebb mozgások lesznek, de trendváltozások nem várhatóak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrárközpont vezető szakértője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást