Nyitókép: Pixabay

Jelentős szigorítást vezet be a TikTok – de marad egy kiskapu

Infostart
2023. március 4. 16:16
Hamarosan az összes 18 év alatti TikTok-felhasználó szembesülni fog azzal, hogy egy nap csak egy órán át nézheti a platformra feltöltött videókat.

Ez az eddigi legkomolyabb döntés, mellyel a közösségi oldal korlátozni próbálja a gyerekek tiktokozással töltött idejét, igaz, a tinédzserek kikapcsolhatják – írja a CNN. Ha a hatvanperces időkeret lejárt, az alkalmazás egy jelszót kér a felhasználóktól. Ezzel maguk hozhatnak döntést arról, hogy hosszabban is akarják-e használni a TikTokot.

A döntést azt követően hozták meg, hogy a TikTok és más közösségi médiaplatformok fiatal felhasználókra gyakorolt hatása folyamatosan beszédtéma. A platform anyavállalatát, a Bytedance-t a biztonsági aggályok miatt az amerikai betiltás veszélye is fenyegeti.

Cormac Keenan, a TikTok bizalomért és biztonságért felelős vezetője szerint a vállalat konzultált a Boston Children's Hospital Digital Wellness Lab kutatóival és szakértőivel, amikor a tinédzser felhasználóknak szánt időkorlátokról döntött.

"Bár nincs egységesen elfogadott álláspont arra vonatkozóan, hogy mennyi képernyőidő túl sok, elismerjük, hogy a tizenéveseknek általában támogatásra van szükségük, amikor elkezdik önállóan felfedezni az online világot" – írta egy blogbejegyzésben.

Ha egy tinédzser úgy dönt, hogy kikapcsolja az alapértelmezett korlátot és naponta több mint 100 percet tölt a TikTokon, akkor felszólítják, hogy állítson be magának egyedi napi képernyőidő-korlátot.

"A tesztelés első hónapjában ez 234 százalékkal növelte a képernyőidő-kezelő eszközeink használatát" – írta Keenan.

A szülők saját fiókjaikat összekapcsolhatják gyermekeik fiókjaival, ezáltal képesek lesznek olyan szavakat vagy hashtageket tartalmazó videókat szűrni, amelyeket nem szeretnének megjeleníteni gyermekük adatfolyamában. Ezen felül egyéni napi képernyőidő-korlátot is beállíthatnak és

az értesítéseket is lenémíthatják.

Más platformok, köztük az Instagram és a Snapchat is hasonló módon vezettek be további szülői ellenőrzéseket és funkciókat.