Nyitókép: Pexels

Kárt tesz vagy segít – vita az Instagram körül

Infostart
2021. október 3. 20:55
Nyilvánossá tette a Facebook az Instagram hatásáról készült, eredetileg belsőként megosztott kutatását. A Wall Street Journal korábban azt írta, az anyag elismerte, hogy a képmegosztó szolgáltatás nem tesz jót a tiniknek: a Facebook vitatkozik az álítással.

A belsőnek szánt anyagokat azt követően tette elérhetővé a Facebook, hogy egyre többen, köztük a The Verge szerkesztője is azt sürgette, hogy tegye meg ezt, mivel ha az Instagram valóban annyira pozitív hatással van a tinikre, nincsen semmi oka rejtegetni azt.

A Wall Street Journal kiemelte a dokumentum konkrét megállapításait, amelyek egy komoly mentális egészséggel kapcsolatos problémát támasztanak alá az alkalmazással kapcsolatban. Saját értelmezésük szerint "a tinilányok harminckét százaléka azt mondta, hogy amikor rosszul érezték magukat a testük miatt, az Instagram hatására még rosszabbul érezték magukat", írják.

Ugyanazok az adatok, kétféle megítélés

A Facebook készítette anyag nagyban alátámasztja ezt az értelmezést a The Verge cikke szerint, még akkor is, ha a vállalat vitatja az értelmezés egyes pontjait. Az egyik megosztott dián a Facebook arról ír, hogy az adatokat inkább úgy kellene értelmezni, hogy "az alacsonyabb életelégedettségű tizenévesek nagyobb valószínűséggel mondják, hogy az Instagram rontja a mentális egészségüket vagy az önmagukkal kapcsolatos érzéseiket, mint azok a tizenévesek, akik elégedettek az életükkel".

A kutatás közzététele egy kongresszusi meghallgatást megelőző estére esett, amely a Facebook és az Instagram hatását vizsgálja a gyerekek mentális egészségére.

A Facebook által elérhetővé tett anyagot, melyet két részletben töltöttek fel az internetre, angol nyelven bárki elolvashatja ezen a linken.

A jelentésben többek között szerepel az, hogy a társadalmi összehasonlítás fontos téma, amellyel az Instagramnak is foglalkoznia kell. Az alkalmazás hatásával kapcsolatosan azt közölték, felhasználóik nagy részének életére vagy semmilyen hatással nem volt az Instagram, vagy jobbá tette a dolgokat.

Minden életkori kohorszot vizsgálva nagyjából 30 százalék vallott úgy, hogy rosszabbá tette életét az instagramozás,

és körülbelül a lányok 30 százaléka vallott arról, hogy testével való elégedetlenségének mértékét növelte az alkalmazás.

Segítségre vágynak a tinik

Kiderül az anyagból az is, hogy a tinédzser felhasználók szerint fontos, hogy az Instagram segítséget nyújtson a nehéz élethelyzetbe került felhasználóknak, legyen bármiről is szó. A legtöbb felhasználó azt mondta, elterelésképp szokta az Instagramot pörgetni, ha éppen nehéz időszakot élnek meg. A legtöbb felhasználó örült volna annak, ha az alkalmazás segített volna neki, hogy jobban tudja kontrollálni a tartalmakat, amelyeket elér, illetve ha annak segítségével sikerülne hozzá hasonló helyzetben levő emberekkel kapcsolódnia.

A cég 22 410 felhasználóval végezte a kutatást a 13-65 éves korosztályban. A válaszadók Amerikában, Japánban, Brazíliában, Indonéziában, Törökországban vagy Indiában élnek. Mentális egészségükkel kapcsolatosan a legtöbben

az iskolai vagy munkahelyi stresszt említettek problémaként,

ezt az alvászavarok, illetve harmadik helyen a testképzavarok követték. A testképzavaroknál tinik esetében a társadalmi összehasonlítás komolyabb problémának bizonyult, ez a mentális probléma került fel a stressz és az alvászavarok mellé a dobogóra.

Egy későbbi dia ugyanakkor rámutat, hogy minden harmadik lány testképzavarát erősíti az Instagram.

Interjúkat is készítettek

A mennyiségi mellett minőségi kutatást is végzett a cég néhány tucatnyi ember bevonásával, valamint 2503 ember körében végzett online felméréssel. Ezek eredményeképp a következőket állapították meg:

  • a tinik alapvetően ugyanazt értik mentális egészség alatt, tisztában vannak az alapfogalmakkal,
  • 82 százalékuknak volt a múlt hónapban valamilyen problémája e téren, ötödük arra is gondolt, hogy kárt okoz magában vagy öngyilkosságot kísérel meg,
  • alapvetően pozitív hatása van életükre az Instagramnak, de akik elégedetlenebbek életükkel, azok több negatív hatást tapasztalnak,
  • háromféle problémával találkoznak az Instagramon: társadalmi összehasonlítással, társadalmi nyomással és negatív interakciókkal,
  • úgy érzik, egyedül kell boldogulniuk, de vágynak a segítségre is.