Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nem csak az emberek tűntek el bel-Budapestről

Infostart
2020. április 22. 17:38
Zöld, fehér, két kereke van és egy rúdja, kormánnyal. Lehet, hogy vissza sem tér.

Eltűntek a mobiltelefonos applikációval bérelhető elektromos rollerek, azaz a Lime és a Breezy járgányai - észlelte a G7 portál.

A Lime március 19-én tüntette el a rollereket a fővárosból. Erről a felhasználókat nem értesítették, és közleményt sem adtak ki Magyarországon, az angol nyelvű tájékoztatás – miszerint a koronavírus-járvány miatt Dél-Koreát leszámítva világszerte szüneteltetik tevékenységüket – múlt heti keltezésű.

Ez sokakat váratlanul ért: volt, aki néhány nappal korábban pont azért váltott bérletet, mert a járvány miatt akarta használni a rollereket, ő bukta a pénzét. A szolgáltatást egy holland cég nyújtja. Pedig kevés közlekedési eszköz terjedt el olyan viharos gyorsasággal a világban, mint az e-rollerek.

Budapesten a Lime hazai kihívója, a Breezy rollerei is eltűntek az utcákról. Utóbbinál a honlapon most az olvasható, hogy átmenetileg bevonták rollerjeiket, mert "komoly fejlődési pillanat előtt vagyunk!"

A leállás csak látszólag érthetetlen, ugyanis válságban egy ilyen eszköz pont mentőöv a tömegközlekedést elkerülni szándékozóknak, ám Budapesten ezeket jellemzően turisták használták, turisták márpedig most nincsenek.

A cégek túlélési esélyeit rontja, hogy a legalitás határán működnek. Egyre több városból tiltották ki őket, de az adófizetés is jelentős kockázat. Az V. kerületben olyan szabályt hoztak, hogy a tilosban hagyott rollereket elszállítják, és közigazgatási eljárás után adják vissza.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!