Több százezren tértek át a tehéntejről valamilyen növényi italra az elmúlt években; a legtöbben speciális étrend, míg mások a környezettudatosság miatt fogyasztanak inkább valamilyen alternatív tejet - írta a Magyar Nemzet. A vásárlók háromnegyede a kókuszitalt részesíti előnyben, de ugyanilyen népszerű a mandula- és a rizsital is. Ugyanakkor, bár sokan ismerik a szójából készült tejhelyettesítőket, a többség mégis inkább más magvakból és gabonákból készült italokat választ – tájékoztatta a lapot a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a készítmények jóval kevesebb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos tej.
Egy tavalyi online lakossági kutatás szerint a felnőtt internetezők
- 82 százaléka hallott már a növényi italokról,
- 29 százalékuk próbálta is valamelyiket, de nem vált fogyasztóvá,
- 11 százalék fogyasztja őket, de nem heti rendszerességgel,
- a válaszadók négy százaléka pedig heti rendszerességgel fogyaszt valamilyen növényi italt.
A felmérés eredményeit a teljes magyar lakosságra vetítve megbecsülhető, hogy
körülbelül 250 ezer rendszeres és összesen 900 ezer fogyasztója van ezeknek az italoknak.
A vegán étrend és egyéb vegetáriánus irányzatok, divatdiéták követése, tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység fennállása, különböző állat- és környezetvédelmi elvek egyaránt indokolhatják, miért választják a növényi italokat. A legnagyobb felhasználók a speciális étrendet követők és a környezettudatos életmódot folytatók – fogalmazott az MDOSZ.
A dietetikusok emlékeztettek: a tehéntej fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat tartalmaz, igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt megtalálhatók benne. A magyar táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.
Növényi italok ma már számtalan alapanyagból készülhetnek: a kókusz és az olajos magvak mellett gabonákból (rizs, zab, tönköly, kamut, köles), álgabonából (quinoa, hajdina, amaránt) és szárazhüvelyesekből előállított is található a boltok polcain.
A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a növényekből gyártott készítmények jóval kisebb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos tej, igaz, a zsírtaltalmuk is alacsonyabb.
Amíg a hagyományos tej 100 grammjában 3,4 gramm fehérje van, az alternatív helyettesítők – a szóját leszámítva, amely a tehéntejjel azonos mennyiségű fehérjét tartalmaz – 100 grammjában 1,7 gramm található az MDOSZ szerint. A 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejhez hasonlítva a növényi italok többsége ugyanakkor alacsonyabb zsírtartalmú, főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és koleszterinmentesek, ami szív- és érrendszeri szempontból kedvezőbb. Az étrendbe illesztésnél a szénhidráttartalomra sem árt odafigyelni: egyes gabonából előállított italoknál ez még hozzáadott cukor nélkül is, deciliterenként akár 13 gramm is lehet.
A lap idézi az MDOSZ azon álláspontját is, hogy bár sok növényi italt dúsítanak kalciummal és különböző vitaminokkal, hogy a tehéntejhez hasonló tápanyag-összetételt érjenek el, ezen mikrotápanyagok biológiai hozzáférhetősége, hogy mennyit tud valójában felvenni belőle a szervezet bizonytalan és több tényezőtől függő.