Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor: nem riogatni kéne, hanem őszintének lenni

Infostart
2019. május 9. 15:15
A közkedvelt toxikológus szerint ma már sokkal több netfüggő van, mint drogos, a mai fiatalok életük éveivel fizetnek ezért a szenvedélyért, de ezért nem szidni kell őket.

Rendkívüli ofőórát tartott kedden 1500 diáknak Nyíregyházán Zacher Gábor toxikológus, aki a drog mellett egy másik függőség hatásait hangsúlyozta: a neten lógásét.

"Aki nincs fenn legalább napi egy órán át a közösségi médián, az halott" - sokkolta előadása elején hallgatóságát, aki szerint

"nyakig benne járunk a viselkedési függőségekben".

Mint rámutatott, a 16 év feletti magyar fiatalok szabadidejük majdnem felét számítógépezéssel töltik, chatelnek, a tévét nézik és alig olvasnak.

"Nagy a baj, mert

ha van idejük naponta 150-szer felmenni a mobilchatre, lenne idő másra is, például barátokra, randizásra és alvásra.

A mai kamaszok 70 éves korukra összesen 5 év 4 hónapot töltenek el a virtuális térben, és jól érzik magukat a kreált, hamis világban. Mobillal kelnek és fekszenek, egy napnál többet nem bírnának ki okostelefon nélkül" - sorolta Zacher Gábor, aki szerint sokkal több a netfüggő, mint a drogos.

Az egyik nagy veszélynek azt tartja, hogy a lájkok elégedettségérzést okoznak, az egész olyan mint egy "szeretetinjekció", s hozzáfűzte azt is, tudomása szerint a Facebook-függőségre még nincs terápia. A virtuális jelenlét ráadásul növeli a generációs szakadékot is.

Ennek ellenére amondó, hogy

nem elrettenteni kell a fiatalokat, hanem őszintén beszélni velük.

Nem cigisdobozokra tett félelemkeltésre és nem 7 perc alatt letudott szülői feddések kellenek, hiszen ennek hatásáról bebizonyosodott, hogy valójában nincs.