Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Rosszul lett az ítélet hallatán, mentőt kellet hívni a szemkinyomó rém áldozatához

Infostart
2023. november 30. 17:37
Közel két év után hirdetett ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék a kemecsei szemkinyomó rémként elhíresült férfi ügyében.

Korábban az Infostart is beszámolt az általános felháborodást kiváltó esetről.

A Nyíregyházi Törvényszék a csütörtöki tárgyaláson nem jogerősen 20 év fegyházbüntetésre ítélte a férfit, aki megvakította volt barátnőjét tavaly februárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecsén. A férfi a bűncselekmény napján a békülés szándékával kereste fel a sértettet, de összeszólalkoztak.

A vádlott a nőt a nyakánál fogva, a lakásától mintegy harminc méterre, a szántóföldre vonszolta, a földre dobta, és miközben az egyik kezével a nyakát fogta, a másikkal kitépte a szemgolyóit - tették hozzá.

Az áldozat elvesztette az eszméletét. Miután magához tért, sikerült felállnia és visszajutnia a házuk közelébe, közben segítségért kiabált. Egy rokona talált rá, akinek megjelenésére a vádlott elmenekült a helyszínről - jegyezték meg.

A nő kórházba került, megműtötték, a látását azonban már nem lehetett megmenteni, a sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult, a szemkitépés miatt fellépő fertőzésveszély közvetett életveszélyes állapotot idézett elő.

A Nyíregyházi Törvényszék az erőszakos többszörös visszaeső vádlottat életveszélyt okozó testi sértés és személyi szabadság megsértésének bűntettében találta bűnösnek - olvasható a közlésben. A bíróság ugyanakkor

felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének vádja alól,

mert az orvosszakértői vélemény, a sértettet megtaláló tanú, illetve a vádlott vallomása alapján nem állapította meg, hogy a vádlottat ölési szándék vezérelte volna.

A tárgyaláson személyesen volt jelen az erőszakos többszörös visszaeső bűnöző áldozata, Gabriella is, akit a testvére, Róbert támogatott a bíróság épületében - írja a Blikk. A 35 éves vádlottat a debreceni börtön parancsnoki épületéből videóhíváson keresztül kapcsolták be a terembe.

Az ügyészség korábban tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre tett indítványt, a hozzátartozók és az áldozat is erre számítottak.

Ez is hozzájárulhatott a lap beszámolója szerint, hogy az ítélethirdetés után Gabriella és testvére is zokogásban tört ki. Ezután a nő epilepsziás rohamot kapott, a földre esett. Mentőt hívtak hozzá, kórházba szállították.

A határozat ellen a vádlott enyhítésért, védője elsősorban eltérő jogi minősítés megállapításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre nyitva álló három munkanapos határidőt.