Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

„Hív a vasút, vár a Lázár” – üzente a miniszter Magyar Péternek

Infostart
2024. augusztus 31. 17:14
A két politikus a MÁV állapota miatt keveredett szóváltásba. A miniszter végül személyes találkozóra hívta Magyar Pétert, amit utóbbi el is fogadott.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szombati Facebook-bejegyzésében Lázár János építési és közlekedési miniszternek üzent a MÁV helyzetével kapcsolatban. „Lázár Miniszter úr! Önöknek 14 éve volt, korlátlan hatalommal, ezer milliárdos uniós forrásokkal. A MÁV nemhogy nem fejlődött, hanem soha nem látott válságba sodorták. Ide már az ötpontos akciótervek nem lesznek elegendőek. A vonat nem vár. És a magyar emberek sem. Elég volt!” – üzent a pártelnök, majd 16 pontban sorolta fel a magyar embereket is érintő sérelmeket.

Lázár János személyes találkozóra hívta Magyar Pétert

Lázár János nem hagyta szó nélkül az elhangzottakat, és Magyar Péter 16 pontjára 10 pontban reagált kommentként a poszt alatt. „Üdvözlöm Magyar Pétert a magyar vasút valóságában! (És a többi politikust is, akik az elmúlt napokban – harminc év után – felfedezték, hogy a vasút rossz állapotban van. Jó reggelt kívánok!)” – idézi a miniszter kezdő sorait az Index.

A tárcavezető azt írta, készségesen nyújt tájékoztatást a problémákról és a megoldásokról, mert mindegyikkel rendelkeznek. Szerinte a MÁV-osok tudják, mi a baj, hagyni kell őket dolgozni, mert nélkülük nem működne a rendszer. „Ezért kötöttünk 3 éves bérmegállapodást velük, 28 százalékos béremelést biztosítottunk, és ezért kaptak hőségpénzt. Mert megérdemlik” – írta, majd megjegyezte a tarifareformot is, amely olcsóbbá és egyszerűbbé tette a közösségi közlekedést. „Ez egy politikusnak lehet mellékes, 4 és félmillió utasnak azonban nem az. Nyugi, a problémákra megoldások is vannak” – üzente Magyar Péternek.

Ezt követően Lázár János felsorolta, mi mindent tettek rendbe, vagy terveznek rendbe tenni. „Nekem mindig az ember az első: a dolgozó és az utas. Végül, de utolsó sorban: a politikus. Személyes körbevezetést kértél, megkapod. Hív a vasút, vár a Lázár!” – zárta kommentjét.

Magyar Péter elfogadta a meghívást

Magyar Péter megköszönte a miniszter válaszát, és a „grandiózus tervekkel kapcsolatos” információkat is, de szerinte „ilyenekből” eddig sem volt hiány.

Üzenet a DK-tól

Az Index arra is felhívja a figyelmet, hogy Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője is üzent Magyar Péternek a közösségi médiában: „Elhiszem, hogy annak, akit utoljára talán akkor látott vasutat, mikor a »jogerős« nagyapa vitte el rácsodálkozni, milyen is az, nos, az meglepődik hirtelen, mikor szelfikörútja során szembejön vele egy matuzsálemkorú mozdony. (Meg ne lepődj, ezért szólok: rengeteg ilyen van. Sőt, csak ilyen. Ipari műemlékek, és nemcsak mozdonyok, de vasúti kocsik is. Kapaszkodj: ezekkel közlekedünk.) Csókolom! Ez a való világ, Péter!” – írta, majd hosszasan folytatta a pártelnök kiosztását. A teljes bejegyzés – amelyet egyébként Gyurcsány Ferenc is megosztott – ide kattintva érhető el.