Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Lesz elég gáz Magyarországon – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. augusztus 30. 21:15
Ukrajna a szerződések lejártáig teljesíti az orosz kőolaj tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - pontosította korábbi kijelentését az ukrán elnöki iroda tanácsadója. Lesz elég gáz Magyarországon, a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodásnak és a Török Áramlatnak köszönhetően a külgazdasági és külügyminiszter szerint. Történelmi mélypontot ért el a magyar születésszám. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - pontosította korábbi kijelentését az ukrán elnöki iroda tanácsadója. Mihajlo Podoljak korábban egy interjújában azt mondta, hogy január 1-jétől megszűnik az orosz kőolaj tranzitja a Barátság olajvezetéken keresztül. Ugyanakkor a Portfólió azt írja, hogy a legtöbb olajtranzit-szerződés az év végén lejár.

A magyar földgáztárolók töltöttségi szintje 89 százalékot ért el – jelentette ki a magyar külügyminiszter Szentpéterváron. Szijjártó Péter csaknem 3 órát tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával az európai energiapiaci helyzetről. A magyar politikus azt hangoztatta, hogy a Gazprommal korábban kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodás és a biztonságos déli szállítási útvonal, a Török Áramlat a garanciája annak, hogy Magyarország földgázellátása stabil.

Részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében az MVM Csoport. A tranzakcióval megszerezték az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelési megosztási megállapodás 5 százalékos részesedését, és további 4 százalékos részesedést vásárolt az Azerbaijan Gas Supply Companyban.

Visszavonta a Talgo spanyol vonatgyártóra tett vételi ajánlatát a Ganz-Mávag, de szerinte nincs összhangban az uniós joggal a madridi kormány vétója. Az Európai Bizottság ugyanakkor nem kifogásolta a spanyol döntést, amely nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva nem engedélyezte a felvásárlást.

A Nyíregyháza és Szatmárnémeti közötti M49-es autópálya várhatóan 2027-re készülhet el – ismertette a közlekedési és építési miniszter a közösségi-oldalán. Az útfejlesztések forrásairól már korábban döntött a kormány. Közölte azt is, hogy az új mohácsi Duna-híd építésének elkezdéséhez szükséges 389 milliárd forint is rendelkezésre áll.

Első körben nyolc kastély ingyenes magántulajdonba adására írnak ki pályázatot a kastélytörvény alapján. Idén a tatai és a majki Esterházy-kastély, a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi püspöki palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a dégi Festetics-kastély kerülhet magánkézbe.

Szeptembertől kiemelten ellenőrzik a fémipari cégeknél a munkavédelmi szabályok betartását. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: az október végéig tartó ellenőrzés célja a súlyos munkabalesetek megelőzése.

Történelmi mélypontot ért el a magyar születésszám. A KSH előzetes adatai szerint idén júliusban 6.793 gyermek született. Ez az elmúlt 9 hónap legmagasabb adata, de 13 százalékos visszaesést jelent a tavaly júliusihoz képest. A Portfolio úgy fogalmaz: évszázados mélypontot jelent a múlthavi adat.

A köznevelési államtitkár szerint nagy mozgásteret adtak az iskolák vezetésének, ezért azok maguk dönthetik el, hogy miként hajtják végre a mobiltelefonok használatának korlátozására vonatkozó rendeletet. A Belügyminisztérium eközben a rendelet be nem tartására hivatkozva augusztus 28-án felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Maruzsa Zoltán elmondta azt is, másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn.

Több mint 227 ezer külhoni gyerek és fiatal részesül idén támogatásban a Szülőföldön magyarul programban - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A bruttó 100 ezer forintos oktatási-nevelési támogatásra és a szintén bruttó 100 ezer forintos hallgatói támogatásra minden olyan külhoni fiatal jogosult, aki szülőföldjén magyar nyelvű oktatásban vesz részt.

Nem jelenti azt, hogy az Európai Unió háborúba indulna Oroszországgal szemben, ha engedélyezik, hogy a tagországok Ukrajnának átadott fegyvereit orosz területen is bevessék. Erről beszélt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek informális tanácskozása után. Közben Antonio Tajani olasz külügyminiszter ismét elutasította, hogy Ukrajna orosz területen használja a Nyugattól kapott fegyvereket.

Leváltotta az ukrán légierő parancsnokát az F–16-os lezuhanása miatt Volodimir Zelenszkij elnök. A vadászgépet hétfőn vesztette el Ukrajna, a pilóta meghalt. Egy amerikai védelmi tisztségviselő a Reutersnek azt mondta, a baleset valószínűleg nem orosz tűz következménye, és a lehetséges okok között a pilóta hibája és a mechanikai meghibásodás is felmerült.

A lengyel kormányfőhelyettes szerint Ukrajna nem léphet be az Európai Unióba a volhíniai mészárlás ügyének rendezése nélkül. A nemzetvédelmi miniszteri tisztséget is betöltő politikus azt hangsúlyozta: az 1943-1945 között az Ukrán Felkelő Hadsereg által elkövetett mészárlás mintegy százezer lengyel áldozatának tisztes újratemetés jár.

Jövő csütörtökig meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a hőség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. augusztus 30.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást