Nyitókép: Pixabay

Perrel érvényesítené a migráció elleni küzdelem költségeinek egy részét a magyar állam - a nap hírei

InfoRádió
2024. augusztus 22. 21:12
Felméri a kórházi klíma-állapotokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. Már holnap megkezdődik a szeptemberi családtámogatások kifizetése.

Drágább és kockázatosabb, de hosszú távon biztosított lehet a kőolajszállítás azzal a megoldással, amelyről a Mol tárgyal – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: a magyar társaság már az orosz-ukrán határon átveheti az orosz olajat, hogy így védjék ki az orosz szállítást sújtó ukrán szankciót. Hozzátette: ez nagyjából hordónként másfél dollárral növeli a költségeket. A Kormányinfón arról is szó volt, hogy a kormány perrel érvényesítené a migráció elleni küzdelem költségeinek egy részét a magyar állam. Gulyás Gergely közölte: ha Brüsszel lehetettlenné teszi, hogy Magyarország a határon megállítsa az illegálisan érkezőket, akkor minden migránsnak fel fogják ajánlani, hogy ingyenesen Brüsszelbe szállítják őket.

Felméri a kórházi klíma-állapotokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, hogy kiderüljön, mit kell tenni, hogy a helyzet javítható legyen – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: a cél az, hogy minden kórterem klimatizált legyen, folyamatosan folynak erre vonatkozó fejlesztések. Közölte, hogy nyáron a műtétek 5 ezrelékét kellett átütemezni hűtés hiánya miatt. Arról is beszélt, hogy a kormány rendezte júniusban a kórházi adósságokat, júliustól pedig havonta 12 milliárd forintot biztosít a tartozásokra. A minszter arra számít, hogy emiatt idén nem fog kialakulni a korábbiakhoz hasonlóan magas kórházi adósság.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy januártól 21 százalékkal, átlagosan bruttó 820 ezer forintra emelkedik a tanárok bére, ezzel várhatóan elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Már holnap megkezdődik a szeptemberi családtámogatások kifizetése. Az intézkedést az idén is az iskolakezdés megkönnyítésével indokolja a kormány. A családokért felelős államtitkár közösségi oldalán azt írta: az államkincstár pénteken utalja, és a Posta is elkezdi kézbesíteni a szeptemberi családi pótlékot, GYES-t és GYET-et.

Az állam a piacinál kedvezőbb áron jut új, modern és fenntartható irodakomplexumokhoz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a túlárazott beszerzésekről szóló sajtóhírekre reagálva. A tárca azt hangoztatja, hogy jelenleg a piacon nincs a három irodakomplexum jellemzőit magába foglaló irodaház kínálat.

Elkezdődött a fővárosi közösségi költségvetés szavazása: egymilliárd forintról dönthetnek újra a budapestiek – hívta fel a figyelmet közleményében a főpolgármesteri hivatal. Október 7-ig lehet szavazni arról, hogy mit valósítson meg a fővárosi önkormányzat a 175 ötletéből álló listából. A szavazáson mindenki részt vehet, aki betöltötte 14. életévét, Budapesten él, a fővárosban van a munkahelye, vagy ide jár iskolába, de nem szükséges bejelentett budapesti lakcímmel rendelkezni.

Horvátországban korlátozná a kormány a lakások turisztikai hasznosítását, hogy megfizethetőbbé tegye az ingatlanokat. Az építési miniszter ismertetése szerint a rövid távú bérbeadás előtt az épület társtulajdonosai 80 százalékának hozzá kell járulnia az ilyen típusú hasznosításhoz. A Statisztikai Hivatal adatai szerint Horvátországban a lakásállományok 40 százalékát nem lakhatásra használják. Ezért a miniszter célként jelölte meg, hogy az a valamivel több mint 900 ezer lakás visszakapja elsődleges és eredeti funkcióját.

Megtalálták a brit tech-mágnás, Mike Lynch holttestét a szicíliai Porticello kikötője közelében, a heves viharban elsüllyedt luxusjachtban. A Reuters arról számolt be, hogy a 6 eltűnt közül már csak Lynch tinédzser lányát keresik. A jachton tartózkodó további 4 ember holttestét már szerdán megtalálták a roncsban: köztük Jonathan Bloomernek, a Morgan Stanley ügyvezető elnökének és feleségének a holttestét.

Elismerte felelősségét az izraeli katonai hírszerzés távozó vezetője, amiért nem tudták megvédeni az ország határait a Hamász tavaly október 7-i támadása idején. Aharon Haliva vezérőrnagy még áprilisban jelentette be a lemondását, most pedig búcsúztatóján a felelősséget is nyilvánosan vállalta a történtekért. A támadásban mintegy 1.200 izraeli és külföldi halt meg, és mintegy 250-en estek fogságba a Gázai övezetben az izraeliek szerint.

Megkísérelt csapást mérni az ukrán hadsereg a kurszki atomerőműre az éjszaka folyamán az orosz elnök szerint. Vlagyimir Putyin az ukrán támadást elemző tanácskozáson azt mondta: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értesítést kapott erről, és ígéretet tett arra, hogy szakembereket küld a helyzet felmérésére. Kurszk megye megbízott kormányzója arról számolt be, hogy eddig több mint 130 ezer ember hagyta el a régió határ menti övezetét, de csaknem 20 ezer helyi lakos még mindig ott maradt az evakuálásra kijelölt területeken.

Hivatalosan is elfogadta az alelnökjelöltséget Tim Walz minnesotai kormányzó az amerikai Demokrata Párt chicagói elnökjelölő konvencióján. A politikus arról beszélt, hogy Amerikának olyan országnak kell lennie, ahol a gyerekek nem éheznek, ahol az egészségügyi ellátás és a lakhatás emberi jog, és ahol a kormányzat távol tartja magát az emberek hálószobájától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. augusztus 22.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást