Nyitókép: Pixabay

Itt a döntés: lesz tűzijáték Budapesten, de egy dolog még változhat

Infostart
2024. augusztus 20. 19:12
Kovács Zoltán jelentette be az egész délután várt hírt. A Szent Jobb-körmenetet nem a szokott módon tartották meg. Frissítés: egy dolog változott is, ugyanis később Kovács Zoltán halasztást jelentett be - információk a cikkben!

Az operatív törzs egész nap intenzíven figyelemmel kísérte és óránként értékelte az időjárással kapcsolatos fejleményeket. A jelenlegi előrejelzés és tudásunk szerint szerint Budapest felett az esti órákban az időjárás kedvezően alakul, így a tervezett időpontban, 21 órakor megtartható a Szent István-napi ünnepi tűzijáték - írta Facebook-oldalán a csoport vezetője, Kovács Zoltán. Amennyiben váratlanul kedvezőtlen változás lesz az időjárásban, az operatív törzs azonnal be tud avatkozni, valamint haladéktalanul tájékoztatást ad.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, az emberek biztonságát tartják szem előtt. Az előkészületek utolsó fázisának megkezdése miatt már muszáj volt döntést hozniuk, de ha a várakozásokkal ellentétben beütne egy veszélyes vihar, még mindig le tudják mondani az eseményt.

Mint arról többször is beszámoltunk, először 15 órára ígértek döntést az ünnepi tűzijáték megtartásáról, de az időjárási helyzet annyira bizonytalan volt, hogy végül azt közölték, óránként felülvizsgálják a helyzetet. Később úgy kommunikáltak, hogy a rendezvény megtartására készülnek, de végleges döntést nem hoztak.

A Szent Jobb-körmenetet viszont a 17 órakor kezdődött, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által a Szent István-bazilikában bemutatott szentmise után nem tartották meg a szokott módon a bizonytalan időjárási helyzet miatt, arra a bazilikában került sor - hangzott el az M1 Híradóban.

Budapest környékén az utóbbi órákban több zivatar is kipattant, az egyikben jég verte el Vácot, egy másikban a főváros déli részét érte el egy hevesebb zivatar cikkünk elkészültekor, ám ez nyugat felé halad tovább, remélhetőleg nincs hatása az esti ünnepségekre.