Nyitókép: Baranyi Róbert/Budapest Airport

Bővítik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es terminálját, 2032-re megépülhet a hármas terminál - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2024. július 9. 22:08
3,7 százalékos volt az infláció júniusban, a szolgáltatások drágultak a leginkább. Mától csütörtökig tart Washingtonban a NATO csúcstalálkozó.

Bővítik a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es terminálját, 2032-re pedig megépülhet a hármas terminál – hangzott el a az állami tulajdonba került repülőtéren tartott tájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a repülőtér bővítéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztésének finanszírozási lehetőségeit még vizsgálják, de a tervezési-kivitelezési ütemterv ősszel elkészül. Nagy Márton elképzelhetőnek nevezte egy katari befektető részvételét is a budapesti repülőtérben, de csupán 10 százalék alatti részesedéssel. Pénzügyi és stratégiai befektetőként a magyar állam jelöli ki a budapesti repülőtér fejlesztési irányait.

Az elektromos autózást érintő 11 pontos csomagot tesz közzé szerdán a kormány. A kabinet célja, hogy a decemberi uniós csúcson már bemutathassák az Új Európai Versenyképességi Megállapodás tervezetét – jelentette be nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton a versenyképességi tanács ülésén elmondta: az egyik legfontosabb területnek azt látják, hogy egyszerűsítsék a szabályozást, amely jelenleg túlságosan nagy terhet ró a társaságokra.

A vártnál nagyobb mértékben, 3,7 százalékra csökkent az infláció júniusban– ismertette a KSH. A leginkább a szolgáltatások drágultak, 9,7 százalékkal. Az élelmiszerek ára 1,1 százalékkal emelkedett, a cukor éves összevetésben több mint 27 százalékkal drágult. A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal olcsóbb lett. A járműüzemanyagok 3,2 százalékkal drágultak.

Jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét a sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága – így reagált a bankszövetség a kormány háborúellenes akciótervére. A pénzintézetek visszautasítják, hogy a háborús időkben extraprofitra tettek volna szert. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar bankszektor a kormány egyik legfontosabb partnere a gazdaságpolitika megvalósításában.

Ismét több százmilliárd forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében egyebek mellett 370 milliárd forintot helyeztek át a Központi Maradványelszámolási Alapba, ezt egyebek mellett a víziközmű-fejlesztésektől és a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítására szánt keretből vették el. Ugyanakkor ebből az alapból adtak 25 milliárdot a hadiipari társaságoknak, 8 milliárdot kiemelt nemzetközi sporteseményekre.

Megdőlt az országos napi melegrekord, Baján 38,1 fokot mértek. A korábbi csúcs a 2011-ben Pécsen mért 37,9 fok volt. A következő napokban tovább fokozódik a hőség, szombaton 40 Celsius fok is lehet.

Túlzott deficit eljárás megindítását javasolja 7 tagállam, köztük Magyarország ellen az Európai Bizottság. A testület közleménye szerint erről tegnap döntöttek, és benyújtották a tagállamokat tömörítő Tanácsnak az erről szóló hivatalos javaslatot. A dokumentum szerint tavaly 6,7 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány, 73,5 százalékos az adósságráta, mindkét érték jóval felette van a referenciaértékeknek.

A védelmi kiadások növelésének kérdése mellett Ukrajna további támogatásáról tárgyalnak a NATO tagországok vezetői a mától csütörtökig tartó csúcstalálkozón Washingtonban. Orbán Viktor miniszterelnök már megérkezett az amerikai fővárosba. A csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz. Nem sokkal korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta: a magyar kormány a fegyverszünetet és a béketárgyalások megkezdését képviseli majd a NATO-csúcson.

Befejeződtek a mentési munkálatok a kijevi gyermekkórház területén, amelyet hétfőn ért orosz rakétacsapás. Ihor Klimenko belügyminiszter közlése szerint két ember vesztette életét, és 32-en sérültek meg a kórháznál. Összesen 32 halálos áldozata volt a Kijevet ért támadássorozatnak. Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 100 millió hrivnyát különített el a kórház helyreállítására.

Felfüggeszti Grúzia csatlakozási folyamatát az Európai Unió. Az EU tbiliszi nagykövete a külföldi ügynökökről szóló törvénnyel, valamint a tbiliszi kormány nyugatellenes retorikájával indokolta a lépést. A felfüggesztéssel egyidőben befagyasztották a Tbiliszinek 2024-re előirányzott, 30 millió eurónyi pénzügyi támogatást is.

Először vett részt a szlovák miniszterelnök a kormányülésen az ellene május közepén elkövetett merénylet óta. A szlovák hírügynökségnek Robert Fico azt mondta, hogy szeretne lassan visszatérni a megszokott munkarendjébe, várhatóan a kormány szerdára tervezett ülésén is részt vesz. A kormányfő az elmúlt napokban részt vett a Ciril és Metód napja alkalmából rendezett állami ünnepségen is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. július 9.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást