Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images

Az üzemanyagárakról tárgyalt a kormány mert azok ismét a környező országok átlaga felet vannak - a nap hírei

Infostart / MTI
2024. július 3. 22:00
Miniszteri hatásköröket módosított a kormányfő. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy vámokat vet ki a kínai online kiskereskedőktől vásárolt olcsó árukra.

Ismét emelkedik az üzemanyagok beszerzési ára holnap – a benziné 2, a gázolajé 4 forinttal. Ha a kutak áraiban is megjelenik az emelés, akkor a benzin átlagára 618, a gázolaj 631 forintra nőhet. Tegnap a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a kormány mai ülésén tárgyalt az üzemanyagárakról, mert azok ismét a környező országok átlaga felet vannak. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint gyors árcsökkenést csak az hozhat, ha a kormány csökkenti az üzemanyag-kereskedelmet, és értékesítést terhelő adókat.

Miniszteri hatásköröket módosított a kormányfő. A kormányrendelet olyan hagyományos belügyi feladatokat vesz el Pintér Sándor belügyminisztertől, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása. Ezek a feladatok a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének hatáskörébe kerülnek, Rogán Antal hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szervezet is – írta a hvg.hu. Bővül Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter felelősségi köre is: hozzá kerül az űrtechnológia, a fogyasztóvédelem, a harmadik országból származók foglalkoztatási ügyei, és a Debreceni Repülőtér tulajdonosi joga.

Jogszabálysértés miatt 6 településen ismétlik meg a polgármester-választás szavazását vasárnap. Két helyen roma települési nemzetiségi-, egyen pedig egyéni listás választást kell megismételni - közölte a Nemzeti Választási Iroda. A megismételt voksoláson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a 4 héttel ezelőttin, de 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről. A névjegyzékében is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik addig választójogot szereznek. Szavazni ezúttal is reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben.

Legkésőbb hétfőig dönt Vitézy Dávid panaszáról az Alkotmánybíróság. A döntés ellen nem lehet fellebbezni. A volt főpolgármester-jelölt a Kúria döntésének Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte.

Távozik pozíciójából a Wizz Air elnöke. Robert Carey feladatait ideiglenesen Váradi József vezérigazgató veszi át – írja a Bloomberg. Robert Carey 2021 júniusában csatlakozott a légitársasághoz elnökként. Korábban a Delta Air Lines-nál, az EasyJet-nél és az America West Airlinesnál dolgozott. A közlemény szerint azért távozik a pozíciójából, hogy más érdekeltségeivel foglalkozhasson.

Megkezdődött az ácsi katódgyár építése - közölte a beruházást végző, kínai tulajdonú Bamo Technology Hungary Kft. Az 520 milliárd forintból megvalósuló, 41 ezer négyzetméteres üzemcsarnok egy éven belül megkezdi a próbaüzemet, és 900 új munkahelyet teremt. A gyár évente 50 ezer tonna katódanyagot állít elő, melyet gépjárművek elektromos akkumulátoraiban használnak fel.

Orosz helyett azerbajdzsáni gázt szállítana Ukrajna a jövő évtől a saját tranzitvezetékein, erről már zajlanak az egyeztetések – mondta a Bloomberg Tévének az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy Ukrajna nem hosszabbítja meg az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodást. A Portfólió szerint az ukrán elnök szavai afelé mutatnak, hogy hamarosan széteshet a magyar-orosz gázvásárlási struktúra jelenleg ismert formája.

Újabb 2,2 milliárd dolláros hitelrészletet utalt át Ukrajnának az IMF. Az összeg a tavaly elfogadott csaknem 16 milliárd dolláros hitelcsomag része – jelentette be az ukrán kormányfő. Denisz Smihal elmondta: a pénzből a költségvetési kiadásokat, a szociális juttatásokat, valamint az orvosok és tanárok fizetését finanszírozzák. A most átutalt összeggel együtt Ukrajna már mintegy 7,6 milliárd dollárt kapott meg a hitelkeretből.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy vámokat vet ki a kínai online kiskereskedőktől vásárolt olcsó árukra, hogy kezelje a beérkező, nem szabványos termékek számának növekedését. A portfolio azt írja: a rendelkezés mások mellett érintheti például a Temut, az AliExpresst és a Shein-t is. A Financial Times úgy tudja: az uniós végrehajtó testület el akarja törölni a vámmentes árucikkekre vonatkozó 150 eurós küszöbértéket. 2022-ben 2,3 milliárd, a vámmentes küszöbérték alatti terméket szállítottak az unióba.

A munkáspárti szupertöbbség megakadályozását kéri a választóktól a nagy-britanniai parlamenti választások előtt 1 nappal megjelent írásában a konzervatív párti miniszterelnök. Rishi Sunak szerint nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy nagy többségű győzelem esetén a Munkáspárt választójogot adna a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgároknak.

Franciaországban lezárult a jelöltállítás. 406 helyen ketten, 94 körzetben hárman, míg egy helyen négyen indulnak a második fordulóban a visszalépések után. 221 körzetben léptek vissza a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák a választókerületekben a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke azt hangsúlyozta: a magyar válogatott előtt álló következő feladat a Nemzetek Ligája őszi küzdelmeinek, majd pedig a vb-selejtező sorozatnak a sikeres megvívása, melyeket az MLSZ és az elnökség maximális támogatása mellett Marco Rossi irányít majd.