Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Visszalépett Vitézy Dávid javára a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje - a nap hírei

Infostart
2024. június 7. 22:20
Csehországban és Írországban is megkezdődött az európai parlamenti választás. Svédország csatlakozik a NATO légi járőrszolgálatához

Visszalépett Vitézy Dávid javára a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra közölte: számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely távozzon a város éléről, ezért a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatja a kampányt. Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a TV2-nek adott interjúban azt mondta, hogy Szentkirályi Alexandra, maga döntött a visszalépésről, amit elfogadtak és azt helyes döntésnek tartja. Az LMP által is támogatott Vitézy Dávid szerint a döntésről amelyről nem volt vele előzetes egyeztetés. Karácsony Gergely, a Párbeszéd-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje szerint végetért a színjáték: Vitézy Dávid a Fidesz jelöltje.

Több mint 430 olyan eset van, amikor utólag kell módosítani a szavazólapokon, de újat nem nyomtatnak – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Nagy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában Szentkirályi Alexandra, Fidesz-KDNP főpolgármester-jelölt visszalépésére utalva arról beszélt: ez nem egyedi eset, a választási bizottságok regisztráltak az idén is olyan eseteket, amikor a jelölt visszalépett a jelöléstől, elvesztette a választójogát vagy elhunyt. Hozzátette: ezekben az esetekben egy hirdetményt helyeznek ki az érintett szavazókörökbe, és az összes szavazólapról kihúzzák a jelölt nevét. Ha ez nem lehetséges, akkor tollal, kézzel kell ezt megtenni. Hozzátette: érvényesen visszalépni a jelöltségtől csak péntek délután 4 óráig lehetett.

Elsöprő Fidesz győzelmet jelez az európai parlamenti választáson a Medián. A május 31-e és június 5-e között készült felmérés azt mutatja, hogy a biztos szavazók fele ide tervez szavazni. A második legnépszerűbb Magyar Péter Tisza Pártja, amire 27 százalék voksolna, a harmadik pedig a DK-MSZP-Párbeszéd lista a biztos szavazók 9 százalékával. A Fidesz–KDNP mandátumainak száma legalább 11 lehet, a Tisza Párt 6, a DK–MSZP–Párbeszéd 2 EP-mandátumra számíthat.

Több mint 28 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölőszervezetek a vasárnapi választások szavazatszámláló bizottságaiba. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a legtöbb delegáltat a Fidesz és a KDNP jelentette be, őket a Tisztelet és Szabadság Párt, a DK-MSZP-Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik-Konzervatívok követi. A Második Reformkor Párt egyetlen delegáltat sem jelentett be.

Csehországban és Írországban is megkezdődött az európai parlamenti választás. Elsőként csütörtökön Hollandiában nyíltak meg a szavazóhelyiségek. Tegnap elsőként Hollandiában nyíltak meg a szavazóhelyiségek. Csehországban még holnap is tart a voksolás, és szombaton Lettország, Málta és Szlovákia és Olaszország következik. Ez utóbbi államban is két napon keresztül szavaznak. A legtöbb tagállamban, köztük Magyarországon is vasárnap tartják a voksolást, és csak ezután hirdetik ki a választási eredményeket. Az Európai Unió 27 tagállamában csaknem 370 millióan adhatják le szavazatukat a rendelkezésre álló 4 nap alatt.

Holnap délelőtt tetőzhet a Duna Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vízállással. A budai és pesti alsó rakpart egy részét már csütörtök este lezárták a magas vízállás miatt. A rakparton már szerda éjféltől tilos parkolni, a szabálytalanul várakozó járműveket elszállították. Ezen a hétvégén a megszokott rakpartnyitás is elmarad. Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: hosszú, lassú tetőzés várható alacsonyabb vízállásokkal. A Duna már apadásnak indult a szigetközi szakaszon.

Áprilisban 2,4 százalékkal maradt el az ipari termelés az egy évvel korábbitól. A Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján márciushoz képest 0,7 százalékos a visszaesés. Az év első 4 hónapjában 1,7 százalékos az éves alapú csökkenés. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés gyártása csökkent.

Feltöltött Agrárkár-enyhítési alap segíti az idén az érintett termelőket. A tavaly fel nem használt forrásokkal együtt mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre. Az Agrárminisztérium azt is közölte: az idei évtől emellett a kárenyhítési alapot évi 10 milliárd forint uniós forrás is kiegészíti.

Európa és Ukrajna közös ellenségének nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a francia Nemzetgyűlésben az ukrán államfő. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: Európa ma már nem a béke kontinense, és Oroszország támadó akciója nem áll meg Ukrajna határainál, a jövőben más országok is célponttá válhatnak. Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este jelentette be, hogy Franciaország Mirage vadászrepülőket szállít Ukrajnának.

Svédország csatlakozik a NATO légi járőrszolgálatához - jelentette be a skandináv ország miniszterelnöke. Ulf Kristersson hozzátette: svéd harci repülőgépeket bocsátanak a NATO-misszió rendelkezésére, amelyeket elsősorban a balti államok légterében vetnek majd be. A bejelentés közzététele előtt nem sokkal a miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott egy Stockholm melletti támaszponton.

Megérkeztek a Nemzetközi Űrállomásra a NASA űrhajósai. A Starliner először vitt magával legénységet az űrbe. A misszió irányítói elmondták, hogy az úton néhány héliumszivárgást és hajtóműhibát is észleltek. Továbbá a kapszulának csak a második próbálkozásra sikerült csatlakoznia az űrállomáshoz. A Boeing űrhajója szerdán indult útnak a floridai űrkikötőből. A két asztronauta egy hetet tölt a Nemzetközi Űrállomáson.