Nyitókép: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Mráz Ágoston Sámuel: a kulcs a baloldali Vitézy Dávid-szavazók kezében van

InfoRádió
2024. június 7. 12:45
A Nézőpont Intézet vezetője szerint Szentkirályi Alexandra kockázatos döntést hozott azzal, hogy visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Vitézy Dávid javára, de ha bejön a számítása, és sok ellenzéki szavazó is meggondolja magát, akkor megbukhat a baloldali városvezetés.

"No risk, no fun. Szerintem ez a kulcsmondat" – idézte a "kockázat nélkül nincs nyereség" mondás angol megfelelőjét Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádióban. Mint mondta, Szentkirályi Alexandra visszalépése kockázatos, de benne van az esély, hogy Karácsony Gergely és a mögötte álló Gyurcsány Ferenc ezáltal elveszíti a főpolgármesteri pozíciót, mert a többség elégedetlen a teljesítményével, és a kialakult versenystruktúra lehetővé teszi, hogy ez a többség Vitézy Dávidra szavazzon.

"A kulcs a baloldali Vitézy Dávid-szavazók kezében van. Ha ők várospolitikai szempontból szavaznak és nem pártpolitikai szempontok szerint, azaz nem gondolják azt, hogy Karácsony Gergelyre szavaznának mégis, hiába elégedetlenek a teljesítményével, akkor Vitézy Dávid ezt a választást meg tudja nyerni" – értékelt a szakember.

Ha a visszalépés ellenére Vitézy Dávid alulmarad, akkor természetesen nincs "fun", tehát akkor nagyobb volt a kockázat.

Arról, hogy mi lesz ezután, nem lehet Mráz Ágoston Sámuel szerint egyértelmű kijelentést tenni, hiszen még közvélemény-kutatás sem készült a pár órával ezelőtt kialakult helyzetről.

Mint mondta, nem valószínű, hogy a fideszes budapesti szavazók egy része inkább otthon maradna, ugyanis egy névjegyzéke van az európai parlamenti és az önkormányzati választásnak. "Aki tehát úgy dönt, hogy részt vesz a választáson, az megkapja a szavazólapot. Lehet, hogy lesz egy elhanyagolható, pici réteg, amely nem szavaz főpolgármester-jelöltre, de a várakozás az az, hogy a fővárosi Fidesz-szavazók túlnyomó része, akik EP-listán és a Fővárosi Közgyűlés esetében is szavaznak a Fideszre, azok a főpolgármester-jelöltek közül is választani fognak" – fogalmazta meg várakozásait a Nézőpont Intézet vezetője.

Budapesten Szentkirályi Alexandra listája még "játszmában van", ahogy értelemszerűen Vitézy Dávidé is. Mráz Ágoston Sámuel szerint a listákra adott szavazatok nem fognak együtt mozogni a főpolgármesteri szavazatokkal, hiszen egészen más a fővárosban a pártverseny, mint a főpolgármesteri verseny. A Momentum, a Tisza Párt és a Kutyapárt nem rendelkezik saját főpolgármester-jelölttel, a baloldalon tehát eddig is más volt a helyzet, és most a jobboldalon is megváltozott, mert Szentkirályi Alexandra folytatja a kampányát mint listavezető, nem fognak eltűnni a még hátra lévő 72 órában a plakátjai, és nem fog visszalépni a médianyilvánosságtól sem az elemző szerint. Tehát a Fidesz továbbra is megpróbálja a lehető legtöbb támogatóját mozgósítani a fővárosban, akik az EP-választáson és az önkormányzati választáson is tudnak a párt listájára szavazni – zárta szavait a Nézőpont Intézet vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szentkirályi Alexandra visszalépése - Mráz Ágoston Sámuel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást