Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

GVH-vizsgálat indul az egyik fapados ellen – reménykedhetnek az utasok

Infostart
2024. január 31. 12:08
Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a Wizz Air Hungary Kft.-vel szemben. A légitársaság lényeges információkat hallgathatott el az ingyenes online utasfelvétellel kapcsolatban.

A Wizz Air Hungary Zrt. a honlapján 2022. december és 2023. május között elhallgatta azt a jelentős információt, hogy a retúrjeggyel rendelkező, és visszafelé utazó utasok az ingyenes online utasfelvételt a mobiltelefonjuk böngészőjéből megnyitva, a honlap mobiltelefonos nézetének sajátosságai miatt nem tudják elvégezni, ezért az érintett fogyasztóknak később 40 eurós reptéri utasfelvételi díjat kellett fizetniük − írják a GVH honlapján.

A Gazdasági Versenyhivatal 2022 októberében átfogó gyorselemzés keretében megvizsgálta, hogy a Magyarországon elérhető légitársaságok – ideértve a fapados szolgáltatókat – honlapjai, illetve a hazánkban népszerű jegyár-összehasonlítóweboldalak alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat a jegyeladási és reklámgyakorlatuk során. A GVH már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárások keretében is vizsgálja majd a piacon a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését.

A GVH arra hívja fel a légitársaságok figyelmét arra, hogy a jegyeladással kapcsolatos információikat minden esetben átláthatóan tegyék közzé, valamint könnyen érthetően és értelmezhetően fogalmazzák meg azokat a fogyasztók számára.A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Portálunk 2022-ben számolt be, hogyan torzítják a fogyasztók döntéseit a légitársaságok, különösen a fapados cégeknél jelenik meg a vásárlókat megtévesztő gyakorlat, és ezzel összefüggésben az úgynevezett sötét mintázatok alkalmazása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
GVH-vizsgálat indul az egyik fapadosnál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást