Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Mi lesz így idén a szilvával?

Infostart / MTI
2023. augusztus 18. 11:24
A Magyarországon termett szilva mintegy 60 százalékát az ipar dolgozza fel, a befőttek, lekvárok mellett a népszerű pálinka egyik alapanyaga is.

Közepesnél gyengébb lesz az idei szilvatermés. A gazdálkodók mintegy 40-50 ezer tonnát takaríthatnak be a gyümölcsből – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös piaci körképéből.

A gyenge termés oka, hogy a hűvös tavaszi idő néhány fajta esetében kedvezőtlenül befolyásolta a termékenyülést, a virágzáskori csapadékos időjárás pedig a moníliafertőzés elleni védekezést nehezítette.

A termőterület nagysága az elmúlt években enyhén csökkent, a termelés ugyanakkor egyre inkább az intenzív, kézi szedésre alkalmas ültetvények irányába tolódik el. Az idei területalapú támogatási adatok szerint

mintegy 5848 hektáron termesztenek Magyarországon szilvát a gazdálkodók.

A termesztőkörzetek országos szinten a következőképp alakulnak:

  • a legnagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van, itt 1636 hektáron folyik a szilvatermesztés.
  • A második helyen Bács-Kiskun vármegye áll 1197 hektárral.
  • Pest vármegyében pedig mintegy 956 hektáron foglalkoznak ezzel a gyümölccsel a gazdálkodók.

A sokféle hazai fajtának köszönhetően a szilva július közepétől októberig érik. A szilvacsúcs augusztus végétől indul, amikor megkezdődik a gyümölcs ipari feldolgozása is.

A NAK és a FruitVeb kiemelte azt is, hogy a szilva természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma.