Nyitókép: Pexels.com

Megtízszerezte a kormány a nemzetpolitika támogatásait – a nap hírei

Infostart
2023. augusztus 12. 20:26
Országszerte még csaknem 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Nem jelent komoly veszélyt a világszerte terjedő új koronavírusváltozat. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A kormány megtízszerezte nemzetpolitikai támogatásait a szocialisták utolsó évéhez képest – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Ópusztaszeren. Potápi Árpád János a Magyarok Országos Gyűlésén tartott előadásán arról beszélt: mintegy 5 ezer szervezet és intézmény kapott támogatást, amely több mint 100 nemzeti jelentőségű programot, és intézményt tart fent. Az elmúlt 12-13 évben 309 milliárd forintból 5400 beruházás valósult meg.

Összeöntötték a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott rekordmennyiségű, csaknem 160 tonna búzát az ungvári járási Nagydobronyban. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke közölte: a Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával összefogva több mint 100 millió forint értékben hozott Kárpátaljára lisztet, vetőmagot, műtrágyát és növényvédő szereket.

Kulcskérdésnek nevezte a Kárpát-medence élőhelyeinek, fajainak megóvását Facebook-oldalán az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: ezt a célt szolgálja a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia is. A tárcavezető a kiemelt feladatok közé sorolta a beporzók csökkenésének megállítását, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítását, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztését és a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklését.

Országszerte még csaknem 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy a vízgyűjtő területeken a következő pár napban nem kell csapadékra számítani, így az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Elindult Budapestről Szlovéniába a magyar katasztrófavédelem árvízi védekezéshez szükséges eszközöket tartalmazó segélyszállítmányának első tétele. A magyar felajánlás 200 ezer homokzsákot, több száz gumicsizmát, matracot, ágyneműt, 5 ezer fáklyát és 10 tekercs, összesen 4.800 négyzetméternyi árvízi védekezéshez használható fóliát tartalmaz.

Ausztriában minden 8. külföldi munkavállaló magyar, júniusban csaknem 125 ezren dolgoztak a szomszédos országban – derül ki a Világgazdaság által ismertetett osztrák társadalombiztosítási adatokból. Júniusban több mint egymillió nemzetközi munkavállalót tartottak nyilván Ausztriában, aminek a 125 ezres magyar dolgozói kör majdnem a 13 százalékát adja.

Magyar és nemzetközi felmérések szerint a fiataloknak manapság a biztonság és a kiszámítható jövőkép a két legfontosabb érték – hívta fel a figyelmet a fiatalok világnapja alkalmából a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kiemelte: a fiatalok olyan országban szeretnének élni, amelyben biztosítottak a feltételek a tanuláshoz, a munkavállaláshoz, az önálló életkezdéshez, a családalapításhoz, és ahol adottak a lehetőségek képességeik és tehetségük kibontakoztatásához.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben. Szijjártó Péter Facebook-oldalán példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államokban újabb vádemeléssel próbálják ellehetetleníteni a következő elnökválasztás legesélyesebb indulóját, Szlovákiában pedig letartóztatták az őszi parlamenti választás legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát.

Külföldi ajándékok eltulajdonításával gyanúsítják a volt brazil államfőt. Jair Bolsonaro ügyvédei a G1 nevű hírportálon határozottan visszautasították a vádakat, és kijelentették, az ex-elnök soha nem sajátított ki és soha nem tulajdonított el közvagyont.

Visszautasította és politikai heccnek minősítette Kína berlini nagykövete a német oktatási miniszter kijelentését, amely szerint fennáll a veszélye, hogy a Németországban tanuló kínai diákok kémkedhetnek. Vu Ken a Berliner Zeitungnak nyilatkozva felidézte: a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal egy figyelmeztetésében hírszerző ügynökségként tüntetett fel egy kínai diákszervezetet, az ilyen szintű Kína-ellenesség mérgezi pedig az együttműködés légkörét.

Nyugtalanítónak nevezte az Azerbajdzsán és Örményország közötti vita kiújulásáról szóló híreket Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta: a nemzetközi szervezetek, különösen a Nemzetközi Vöröskereszt szerepvállalása sokat segíthet ebben a helyzetben. Az Azerbajdzsántól elszakadt, magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatt korábban háború robbant ki, ami örmény győzelemmel zárult. A területért azóta is összetűzések vannak az örmény és az azeri erők között.

Eltart egy ideig, amíg Ukrajna megkapja a megígért amerikai F–16-os vadászgépeket – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora. John Kirby megerősítette Joe Biden elnök májusban közölt szándékát, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukrán légierőt F16-os vadászrepülőkkel.

Üdvözölte az Európai Unió, hogy a nyugat-afrikai Ghánában eltörölték a halálbüntetést. Josep Borrell az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: a halálbüntetés kegyetlen és embertelen, és nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a büntetés visszatartó erővel bírna a bűnözésben, miközben az esetleges igazságszolgáltatási hibák visszafordíthatatlanok.

Bár világszerte terjed az új koronavírus-változat, az EG.5, de komoly veszélyt nem jelent – állítja a Bázeli Egyetem egészségügyi szakértője. Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője elmondta: az EG.5-ös variáns nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, és van egy mutációja, amely könnyebben kikerülheti az immunrendszert.

Guatemalában két nap után élve megtalálták az eltévedt francia turistákat. A 4 tagú francia család egy régészeti parkban tévedt el a közép-amerikai ország északi erdőségében. A hatóságok azt mondták, hogy a turisták kiszáradtak, de állapotukat sikerült stabilizálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. augusztus 12.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást