Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Magyar Nemzet: a DatAdathoz mehetett a baloldal kampánypénzeinek többsége

Infostart
2023. július 31. 15:00
A választást nem nyerték meg a balliberális oldalnak, ennek ellenére mégis az ő a cégükhöz ment a legtöbb külföldről érkező választási kampánytámogatás.

A balliberális oldal pártjainak a 2022-es országgyűlési választási költségvetéséből a legnagyobb mértékben Bajnai Gordonék, DatAdat-csoportja részesedett - állítja a Magyar Nemzet. A lap szerint a külföldről érkező pénzek – több mint négymilliárd forint – egy nagyobb része és a Karácsony-féle mozgalom rejtélyes forrásból eredő félmilliárdjának egésze is a DatAdatnál kötött ki.

"A Márki-Zay Péter által létrehozott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Action for Democracyn keresztül 1,85 milliárd forintot kapott több részletben a tengerentúlról, a pénz nagy része nem maradt náluk. Több mint 1,4 milliárd forint ugyanis az MMM-től továbbvándorolt a DatAdat-csoport számláira. Az AD közvetlenül is fizetett a DatAdatnak, méghozzá 148 millió forintot. Mindemellett azonban egy harmadik pénzcsatorna is kinyílt az AD és Bajnaiék között, ez pedig az Oraculum 2020 Kft.-n át vezetett" - írja a Magyar Nemzet.

A lap ugyanakkor azt is megállapítja, hogy eddig tisztázatlan okból az MMM az Action for Democracytól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat-cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának, a DatAdat GmbH-nak utalta tovább, és ettől a társaságtól rendelt meg különböző marketing- és kampányszolgáltatásokat.

A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, lényegében külföldről, Bécsből áramlott vissza a DatAdat magyar cégeihez.

Itt főként a DatAdat Professional Kft.-re kell gondolni, hiszen a cégcsoporton belül ez a vállalkozás szolgálta ki az egységes ellenzékhez köthető politikai szervezeteket. Ez a társaság a titkosszolgálatok által vizsgált időszakban nem kevesebb, mint 3,3 milliárd forint értékben bocsátott ki számlát.

A Magyar Nemzet táblázata a baloldali kampánytámogatások elköltéséről:

mno.hu