Megszavazta az Országgyűlés a gázpalackokra vonatkozó előírásokat

Infostart / MTI
2023. július 4. 15:11
A palackos és a tartályos gáz elérhetőségének javítását célzó változtatást fogadott el az Országgyűlés 141 igen szavazattal, 42 ellenvoks és tíz tartózkodás mellett.

Magyarországon 500 000 ember használ évente 4,5 millió PB-gázpalackot, ezért nem szabad hagyni, hogy az ilyen termékeket forgalmazók a megnövekedett költségeik miatt kivonuljanak a hazai piacról. Sok helyen nincs elegendő palack, vagy azokat kisebb űrtartalommal árulják mondta előterjesztői expozéjában a fideszes Németh Szilár.

Az elmúlt időszakban előfordult, hogy nem 11,5 kilogrammos töltőtömegű propán-bután-gázpalackok jutottak el a fogyasztókhoz, hanem 10,9 kilogrammosak. A földgázellátásról szóló törvényi változtatás értelmében a jövőben a forgalmazóknak vissza kell térniük a 11,5 kilogrammos töltőtömegű gázpalackok árusítására, annak ára pedig nem lehet magasabb a 10,9 kilósak áránál - hangzott el a törvény ismertetésekor.

A 11,5 kilogrammos PB-gáz palackjára és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat kivezették.

A kormány célja az ellátásbiztonság megteremtése - hangsúlyozta a jogszabály ismertetésekor Németh Szilárd fideszes előterjesztő.

A 11,5 kilós palackoknak mindenhova el kell jutniuk, ahol azokra szükség van, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig vizsgálatot kezdeményezhet majd, vagy jelentést tehet a versenyhivatalnak, ha visszásságokat észlel a palackos gáz árazásában.

A KDNP és a DK a javaslat vitájában úgy értékelt, hogy a módosításra valójában azért van szükség, mert a kormány képtelen volt érvényesíteni a PB-gázpalackok hatósági árát. A Jobbik szerint a kabinet ezzel a lépéssel gyakorlatilag elengedi a rezsicsökkentést olyan helyeken, ahol a vezetékes gáz nincs bevezetve

Németh Szilárd ezekre a vádakra válaszolva korábban közölte, hogy a PB-gázpalackok magyar piaci ára még így is a 3. legolcsóbb Európában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
PB-gázpalackok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást