Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Parlamenti vita: a jövőben csak feleakkora csomagot adhatunk fel a postán

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2023. május 5. 10:54
Megfelezi a postán feladható csomagok maximális súlyát az Országgyűlés kormánypárti többsége. Az ellenzék szerint ez újabb lépés a posta piacvesztésének történetében.

A postacsomagok 20 kilogrammos tömeghatár 10 kilogrammra csökken – mondta előterjesztői expozéjában Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

„A lakosság digitális jártasságának növekedése, valamint a járványügyi időszakban kialakult és a veszélyhelyzet megszűnését követően is fennmaradó megváltozott fogyasztói szokások a postai szolgáltatásokról szóló törvény felülvizsgálatát tették szükségessé. A felülvizsgálat alapján az egyetemes postai szolgáltatásokon belül a postacsomagok esetében az eddigi 20 kilogrammos tömeghatár 10 kilogrammosra csökken, továbbá az általános szerződési feltételek hozzáférhetőségére vonatkozó rendelkezések is modernizálásra kerülnek. A módosítást további célja a letéti kézbesítési pontok létesítésére vonatkozó előírások fogyasztói szokásokhoz való igazítása, valamint

a jelenleg különböző funkcionalitású, illetve műszaki kialakítású csomagautomaták egységesítését előíró rendeleti szabályozás megalkotásához szükséges felhatalmazás megadása”

– mondta az államtitkár.

A fideszes Barcza Attila úgy fogalmazott, hogy a postai szolgáltatások módosítását a lakosság digitális érettségének növekedése indokolja.

A KDNP-s Hollik István is arról beszélt, hogy a világ csak az utóbbi 5 évben is radikálisan megváltozott a postai szolgáltatások tekintetében.

A DK-s Gréczy Zsolt kifogásolta, hogy a postákon többé nem lehet újságot vásárolni.

A szocialista Gurmai Zita szerint a csomagok tömegének csökkentésével a posta feladja a harcot a nagyobb csomagküldő szolgálatokkal.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel is azon a véleményen van, hogy a postai szolgáltatásokat nem szűkíteni, hanem bővíteni kellene.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Szabadi István szerint a postabezárások miatt sok nyugdíjas kénytelen lesz átállni a bankkártya használatára, ami a készpénz visszaszorítását eredményezi. Ezzel összefüggésben követelte, hogy a készpénzhasználattal legyen alkotmányos alapjog.

Fónagy János államtitkár zárszavában azt mondta, hogy nagyon kevesen vesznek újságot a postán, ezért ez kifejezetten veszteséges üzletág volt a Posta számára. Azzal viszont egyetértett, hogy a postának nem kellett volna átengedni a csomagküldés piacát a külföldi cégeknek.

(Nyitóképünkön Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal az egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyet érintő törvények módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 4-én.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fidesz: otthonosabban mozgunk az interneten, ezért csak feleakkora csomagot adhassunk fel a Postán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást