Nyitókép: ErikMandre/Getty Images

Most a Rózsadombon filmeztek vaddisznókat – videó

Infostart
2023. április 19. 14:29
Nem tanácsos velük ujjat húzni.

Peckesen sétáló vaddisznókat filmeztek a II. kerületben, a Törökvész úton (lásd alább). A hírt megosztó Hirado.hu emlékeztet, hogy nem ez az első ilyen eset, egyre többször látni vaddisznót a fővárosban. Pár hete Káposztásmegyeren kószált egy állat az úttesten, mint sem zavartatva magát az autóktól. Januárban pedig a Margitszigetet kellett lezárni, mert többen bejelentést tettek egy szabadon csatangoló, nagy testű vaddisznóról. A mintegy 150 kilogrammos állatot végül vadász lőtte ki.

Utóbbi üggyel kapcsolatban a Vadászati Védegylet főmunkatársa egy közkeletű tévedést eloszlatva az InfoRádióban kiemelte: a vadon élő állatok nem azért költöznek be a városokba, mert az emberek elveszik az életterüket, hanem mert rájöttek arra, hogy az emberek környezete könnyebb életet biztosít számukra a vadonnál.

A Pilisi Parkerdő felhívása szerint, ha a vaddisznó fenyegetve érzi magát, akkor képes komoly sérüléseket is okozni. Ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval, nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni. Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk.

A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig akkor, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.